Artykuły i poradniki Żywność:
Wiosenne pokusy - wiosenne objadanie się.
M-S-M
Kilka słów:
Wraz z majem powraca moda na grillowanie i piwkowanie na świeżym powietrzu i niestety nijak to się ma do prozdrowotnego stylu życia i przywrócenia pięknej sylwetki na nadchodzący sezon letni.
Zdrowa krew? 14 czerwca Światowy Dzień Krwiodawcy
Michalska Małgorzata
Kilka słów:
Transportuje składniki po całym organizmie i go odżywia. Dostarcza komórkom ciała tlen oraz niezbędne substancje, zabiera natomiast nieprzydatne produkty przemiany materii. Reguluje temperaturę ciała oraz bierze udział w procesach obronnych organizmu. Krew, synonim i źródło życia, musi być w zawsze w doskonałej kondycji. Jak poprawić jej parametry? Co z weganami i wegetarianami?
Niemal milion dzieci w Nepalu potrzebuje natychmiastowej pomocy. UNICEF Polska apeluje o wpłaty
M-S-M
Kilka słów:
Na skutek tragicznego trzęsienia ziemi w Nepalu co najmniej 940 000 dzieci potrzebuje natychmiastowej pomocy. Polski oddział UNICEF uruchomił zbiórkę już kilka godzin po tragedii i apeluje do Polaków o pomoc.
„Grypa żołądkowa” nie istnieje?
M-S-M
Kilka słów:
Wielu z nas wciąż łączy wszelkie infekcje jelitowe z popularną od kilku lat „grypą żołądkową”. Tymczasem pod tą nazwą kryje się wirusowe zakażenie przewodu pokarmowego. Jak je rozpoznać, jak zapobiegać i łagodzić objawy? Odpowiada dr n. med. Kinga Kowalska-Duplaga, eksert portalu ZdroweMaluchy.pl.
Suplementacja folianów w prewencji wady cewy nerwowej – na czas i skutecznie
M-S-M
Kilka słów:
Jak podaje Instytut Matki i Dziecka, każdego roku 2 tys. dzieci przychodzi na świat z wadą cewy nerwowej . W latach ’80 naukowcy potwierdzili w badaniach obserwacje prowadzone od połowy XX w., wskazujące, że składnikiem odżywczym, który odgrywa kluczową rolę w profilaktyce tego schorzenia jest kwas foliowy. Przeciętna dieta Polek pokrywa jednak tylko do 50% zapotrzebowania na ten składnik, dlatego eksperci zalecają jego dodatkową suplementację.
Mniej soli na zdrowie - jak ograniczyć spożycie soli?
M-S-M
Kilka słów:
Sól - wszechobecna w naszym życiu. Często nie zastanawiamy się nad jej istnieniem, przyjmując, iż jej obecność w naszej diecie jest czymś zupełnie naturalnym. Okazuje się, że co drugi Polak soli jedzenie jeszcze przed spróbowaniem – odruchowo i bezrefleksyjnie.
Przeciwnicy odporności – poznajmy ich lepiej, by skuteczniej z nimi walczyć!
M-S-M
Kilka słów:
Obniżona odporność negatywnie wpływa na jakość życia zarówno dziecka, jak i jego mamy. Ciągle chorujący maluch to wyzwanie również dla jej kondycji i samopoczucia. Brak snu, zmęczenie i stres odbijają się bowiem na jej zdrowiu. W efekcie, zamiast pierwszych wiosennych promieni słońca, maluch i jego mama łapią kolejne przeziębienie.
Naturalne probiotyki dla ochrony układu pokarmowego
M-S-M
Kilka słów:
Chociaż bakterie w układzie pokarmowym kojarzą się przede wszystkim z uciążliwymi dolegliwościami, to niektóre z nich służą ochronie zdrowia. Chodzi o bakterie jelitowe zwane probiotykami, które odpowiadają za unikanie niestrawności, podatności na biegunki i osłabienia systemu odpornościowego.
Ruszył ogólnopolski program edukacyjny "ABC Zdrowego Żywienia"
M-S-M
Kilka słów:
Ruszył ogólnopolski program edukacyjny „ABC Zdrowego Żywienia”
Czy pistacje mogą uchronić przed wysokim poziomem „złego” cholesterolu?
M-S-M
Kilka słów:
Cholesterol to substancja chemiczna niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Najczęściej wyróżnia się dwie frakcje tego związku: LDL i HDL. Zbyt wysoki poziom tej pierwszej (tzw. „zły” cholesterol) należy zwalczać. Jak robić to skutecznie i bez wysiłku?