Ta witryna wykorzystuje pliki cookies by zarządzać sesją użytkownika. Cookies używane są także do monitorowania statystyk strony, oraz zarządzania reklamami.
W kazdej chwili możesz wyłączyć cookies. Wyłączenie ciasteczek może spowodować nieprawidłowe działanie witryny. Więcej w naszej polityce prywatności.

Artykuły i poradniki Zdrowe Odżywianie:

W JAKIM WIEKU WARTO ZACZĄĆ ZABIEGI ANTY-AGING?

MSM

Kilka słów:

Zabiegi anty-aging są najbardziej skuteczne, gdy słowo zabiegi oznacza nasze działania, postępowanie czy wręcz filozofię życiową. Profilaktyka jest zawsze skuteczniejsza niż leczenie, zatem warto poświęcić jej nieco uwagi. Na młody wygląd naszej skóry pracujemy co dnia, przez całe życie.

W JAKIM WIEKU WARTO ZACZĄĆ ZABIEGI ANTY-AGING?

Więcej

Zdrowy jak… gruszka?

M-S-M

Kilka słów:

Wygląd gruszki, która kształtem przypomina kobiecą figurę, oddziałuje mocno na wyobraźnię i może przywoływać namiętne skojarzenia. Jest pełna zdrowych składników, a jej smak doceniali nawet polscy królowie! Znany polski kronikarz opisuje, że Władysław Jagiełło „dobre i słodkie gruszki po kryjomu jadał”.

Zdrowy jak… gruszka?

Więcej

Ruszył naukowy blog żywieniowy SGGW

M-S-M

Kilka słów:

Żywność i żywienie to temat bardzo często poruszany w sieci. Swoje blogi, strony i fanpejdże mają producenci żywności, sklepy, dietetycy, kucharze i tak zwani influencerzy. Można znaleźć rekomendacje różnych kompletnych diet i poszczególnych super produktów – wszystkie z obietnicą, że dzięki nim będziemy żyli długo i szczęśliwie. Jak w tym gąszczu często sprzecznych informacji odróżnić prawdę od marketingu? Czy reklama tylko kłamie a dietetycy i lekarze zawsze mają rację?

Ruszył naukowy blog żywieniowy SGGW

Więcej

Z perspektywy dietetyka, czyli co warto wiedzieć o gęsinie

M-S-M

Kilka słów:

Walory smakowe, wysoka zawartość białka, bogactwo składników mineralnych i witamin, a także umiarkowana zawartość tłuszczu dobrej jakości - to najważniejsze zalety gęsiny. Do sięgania po nią zachęcali organizatorzy II Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego „Gęsina nie tylko na św. Marcina”, który odbył się w sierpniu w Pabianicach. Dietetyk Katarzyna Szatkowska przybliża cenne informacje na temat mięsa z gęsi.

Z perspektywy dietetyka, czyli co warto wiedzieć o gęsinie

Więcej

Pozwolenie sobie na słodycze czy inne ulubione przekąski raz na jakiś czas oraz unikanie słowa „dieta” kluczem do zdrowego sposobu odchudzania się

M-S-M

Kilka słów:

Z badań wynika, że 42 proc. kobiet odczuwa wyrzuty sumienia po zjedzeniu czegoś, czego z reguły stara się unikać. Zdarza się również tak, że z pozoru niewinne odstępstwo od narzuconego reżimu,np. zjedzenie jednego kawałka czekolady, wywołuje poczucie winy, że nie udało nam się powstrzymać i już wszystko przepadło.

Pozwolenie sobie na słodycze czy inne ulubione przekąski raz na jakiś czas oraz unikanie słowa „dieta” kluczem do zdrowego sposobu odchudzania się

Więcej

Udar mózgu – dlaczego odpowiednie żywienie jest takie ważne?

M-S-M

Kilka słów:

Wywiad z dietetykiem, dr n. zdr. Magdaleną Milewską

Udar mózgu – dlaczego odpowiednie żywienie jest takie ważne?

Więcej

Cukier nie musi prowadzić do otyłości czy próchnicy. Dietetycy obalają mity dotyczące jego szkodliwego wpływu na zdrowie

M-S-M

Kilka słów:

Od lat nie cichnie dyskusja na temat cukru. Jego przeciwnicy obarczają go winą za nadwagę, cukrzycę, próchnicę, osteoporozę i wiele innych zaburzeń. Te krzywdzące oskarżenia zrodziły mity, które trzeba wreszcie obalić – uważa specjalista ds. żywienia Agnieszka Piskała. Autorka raportu „Uczymy jak słodzić” podkreśla, że produkty zawierające cukier mogą być elementem zdrowej i zbilansowanej diety połączonej z aktywnym trybem życia.

Cukier nie musi prowadzić do otyłości czy próchnicy. Dietetycy obalają mity dotyczące jego szkodliwego wpływu na zdrowie

Więcej

Polacy wolą marchewkę i buraka zamiast ogórka i kalafiora

M-S-M

Kilka słów:

W okresie minionych 12 miesięcy (07/2016 – 06/2017) polskie gospodarstwa domowe kupiły 1 978 tys. ton świeżych warzyw, wydając na nie ok. 6,1 mld złotych. Rynek ten nieznacznie się skurczył w porównaniu do analogicznego okresu roku poprzedniego – o 1,8 proc. w ujęciu wolumenowym oraz o 3,5 proc. w ujęciu wartościowym.

Polacy wolą marchewkę i buraka zamiast ogórka i kalafiora

Więcej

Chudnij, ale nie słabnij!

M-S-M

Kilka słów:

Ile to już było diet i „cudownych” środków odchudzających? Tysiące? I tak naprawdę schudli tylko nieliczni. Pozostali albo doświadczyli „efektu jo-jo”, albo jedynie osłabili swój organizm. Ewentualnie nie doświadczyli niczego szczególnego. Jaki z tego wniosek?

Chudnij, ale nie słabnij!

Więcej

Dietetyk: jedzmy owoce i warzywa; zwłaszcza te o intensywnych barwach

M-S-M

Kilka słów:

Szczególnie zdrowe są świeże owoce i warzywa o intensywnych barwach. Kolorowe rzodkiewki, papryki, truskawki czy borówki zapewniają nam najwięcej składników odżywczych – powiedziała PAP dietetyk i technolog żywienia Urszula Bulanda.

Dietetyk: jedzmy owoce i warzywa; zwłaszcza te o intensywnych barwach

Więcej

Strona: 1 2 36

Centra i gabinety | Artykuły i Poradniki | Dodaj Klinikę/Centrum/Gabinet | Reklama | Newsletter | Regulamin | Partnerzy | O nas / Kontakt

© 2012 - 2017 Aplit Wszelkie prawa zastrzeżone.