Ta witryna wykorzystuje pliki cookies by zarządzać sesją użytkownika. Cookies używane są także do monitorowania statystyk strony, oraz zarządzania reklamami.
W kazdej chwili możesz wyłączyć cookies. Wyłączenie ciasteczek może spowodować nieprawidłowe działanie witryny. Więcej w naszej polityce prywatności.

Artykuł:

Wiosenne pokusy - wiosenne objadanie się.

Napisany przez M-S-M, dnia 2015-05-08 11:48:26

Wraz z majem powraca moda na grillowanie i piwkowanie na świeżym powietrzu i niestety nijak to się ma do prozdrowotnego stylu życia i przywrócenia pięknej sylwetki na nadchodzący sezon letni.

Kiełbasa z grilla, karkówka, kaszanka, a do tego surówki, chleb i piwo – tak zwykle spędzamy większość weekendów już od maja i tak przez całe wakacje. To niestety zgubny styl odżywiania, bo zarówno mięso, jak i alkohole należy traktować z wielkim umiarem, a najlepiej zastępować te produkty innymi, zdrowszymi.

Grunt to złamać rutynę i zmienić rodzaj grillowanych produktów.

Po pierwsze – zamiast kiełbasy, kaszanki czy karkówki – grilluj ryby.
W sklepach nie brakuje obecnie świeżych ryb i to w różnych gatunkach, dlatego wystarczy dzień wcześniej wybrać się do sklepu po kawałek dorsza, łososia czy pstrąga. Są to ryby bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Wystarczy skropić je sokiem z cytryny, dodać przyprawy bądź zioła i tak przygotowaną rybę zawinąć w folię aluminiową. Przygotowaną rybę włożyć do lodówki na noc, a przed położeniem na grill porobić kilka dziurek widelcem, aby zapewnić spływanie wody i tłuszczu. Ryba bardzo szybko się grilluje, ale należy kilka razy przekładać ją z jednej strony na drugą. W sklepach można kupić specjalne szczypce do grillowania ryb, co ułatwia jej swobodne przewracanie. Po około 20 – 30 minutach ryba jest gotowa. Można podać ją z pokrojoną cytryną i świeżymi warzywami bądź sałatką.

Po drugie szaszłyki wieprzowe zastąp szaszłykami drobiowymi.
Są zdrowsze i łatwiejsze w obróbce. Filet z piersi kurczaka możemy dowolnie przyprawić przygotowując swoją własną marynatę, czy to z dodatkiem musztardy czy też ziół i papryki, wszystko zależy od naszych kulinarnych upodobań. Szaszłyk poprzekładać dużą ilością warzyw (najlepiej sprawdza się cebula, papryka, kabaczek, pomidorki małe i pieczarki. Tak przygotowany szaszłyk kładziemy obowiązkowo na tacce aluminiowej i kilkukrotnie przewracamy w trakcie grillowania. Aromat i wygląd mięsa podpowie nam, kiedy można swobodnie zdejmować szaszłyki z grilla (zwykle wystarcza 30 minut). Na szaszłyki również nadaje się ryba, którą kroimy w plasterki grubości 1 centymetra i przekładamy na przykład marynowaną cebulką (marynata może być z dodatkiem czosnku). Rybne szaszłyki są gotowe po 10 – 15 minutach. Wieprzowe szaszłyki zwykle po godzinie można zdejmować z grilla.

Po trzecie zamiast niezdrowych przekąsek w stylu chipsy i wafelki dokładaj na stół grillowane warzywa, owoce.
Wspaniale sprawdzają się grillowane bakłażany, można je podawać z mozzarellą, pomidorami i oczywiście bazylią. Tu ważny jest sposób przygotowania tego warzywa przed grillowaniem, a mianowicie bakłażana należy umyć i pokroić w plastry, dalej obsypać solą i pozostaw tak na 30 minut, aby puścił sok. Następnie obmywamy bakłażana pod wodą, aby zmyć gorzki sok i nadmiar soli. Osuszone warzywo skrapiamy oliwą z oliwek z obu stron, pieczemy przez 5 minut z każdej strony, a na koniec kładziemy po plasterku mozzarelli. Trzymamy na grillu (na tacce aluminiowej) do momentu aż ser się rozpuści. Podajemy z pomidorami i bazylią. Grillować można również przekrojone na 4 cząstki pieczarki, które trochę wcześniej można marynować w oliwie z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku.  


Można grillować również owoce, np. banany, brzoskwinie i ananasy. W przygotowaniu ich nie ma wielkiej filozofii, wystarczy poczekać aż się podgrzeją, a w przypadku banana, aż skórka stanie się opieczona (ale nie zwęglona).

Tak urozmaicony posiłek przypadnie do gustu nie tylko dorosłym, ale i dzieciom.

A co zamiast piwa? Warto przestawić się na czerwone, wytrawne wino, bo jest nie tylko zdrowe, ale i wspomaga trawienie. Zamiast słodkich napojów przygotować soki i wodę z dodatkiem mięty oraz zielonego ogórka – takie napoje wspaniale gaszą pragnienie i nie dostarczają zbędnych kalorii.

Dietetycy przypominają, że grillowane potrawy powinny być w naszej diecie raczej sporadycznie, dlatego nie przesadzajmy ze zbyt częstym urządzaniem takiego obiadu. Najlepsze dla naszego zdrowia są potrawy gotowane i to w dodatku na parze. O urozmaiconej diecie powinniśmy pamiętać każdego dnia, a nie tylko przy okazji organizowania grilla. A, gdy już przydarzy nam się wielkie obżarstwo i piwkowanie, to obowiązkowo powinniśmy spalić te nadprogramowe kalorie podczas dłuższego treningu, czy to na wycieczce rowerowej, biegach czy też na basenie.

Urządzając grilla warto pamiętać także o zaplanowaniu zabaw zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Skakanka, gra w gumę, rakietki do badmintona, piłka nożna – możliwości jest wiele, a przykład idzie z góry, dlatego warto pokazywać dzieciom, że można się bawić dobrze z elementami gier zespołowych czy podczas zabaw sportowych przy zdrowym jedzeniu.

Życzymy smacznego i udanej zabawy.

M-S-M

Użyte tagi: grillowanie, dieta, dietetycy, zdrowa żywność

Zobacz także:

Komentuj:

Centra i gabinety | Artykuły i Poradniki | Dodaj Klinikę/Centrum/Gabinet | Reklama | Newsletter | Regulamin | Partnerzy | O nas / Kontakt

© 2012 - 2024 Aplit Wszelkie prawa zastrzeżone.