Ta witryna wykorzystuje pliki cookies by zarządzać sesją użytkownika. Cookies używane są także do monitorowania statystyk strony, oraz zarządzania reklamami.
W kazdej chwili możesz wyłączyć cookies. Wyłączenie ciasteczek może spowodować nieprawidłowe działanie witryny. Więcej w naszej polityce prywatności.

Artykuł:

Sekrety polskiej żywności cenionej na całym świecie

Napisany przez PR, dnia 2013-02-26 08:52:11

Polska żywność staje się coraz bardziej popularna na świecie. Jej eksport wciąż rośnie, a ona sama cieszy się mianem zdrowej i posiadającej wysoką jakość. W czym tkwi sekret polskiej żywności i które produkty cieszą się największym zainteresowaniem naszych sąsiadów?

Z danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej wynika, że w ubiegłym roku wyeksportowaliśmy artykuły spożywcze warte 17,5 mld euro. Świat chwali jakość i cenę polskich produktów. Od lat najwięcej polskiej żywności trafia na rynek niemiecki, chociaż duży udział w naszym eksporcie ma także Wielka Brytania i Czechy. Warto także podkreślić, że eksport naszych produktów najszybciej wzrósł w Rosji. W ubiegłym roku wzrósł on aż o 30% i osiągnął kwotę 1 mld euro. 

Polska żywność jest eksportowana nie tylko do krajów europejskich, ale także do Ameryki, Azji oraz na Bliski i Daleki Wschód. Ten rynek zaczyna odgrywać coraz ważniejszą rolę w eksporcie naszych produktów żywnościowych.


Duży wzrost eksportu polskich produktów ma także negatywne skutki, ponieważ to m.in. może być powodem prób podważenia wartości polskiego rynku rolno-spożywczego, o czym spekuluje się w kontekście niedawnej afery z koniną. Zagranicznym firmom może zależeć na podważeniu naszej wiarygodności, co tłumaczyłoby próby obarczenia winą polskich eksporterów za ogólnoeuropejski skandal ze sprzedażą koniny jako mięsa wołowego.

Zalety polskiej spożywki

Czy dlatego, że nasza żywność jest za dobra, trafia na celownik dużych koncernów? To co nie ulega wątpliwości, to fakt, że sekret polskiej żywności tkwi w dobrym smaku, konkurencyjnej cenie i produktach wysokiej jakości.

,,W polskim rolnictwie nie przyjęły się na dużą skalę rozwiązania bazujące na chemizacji wyrobów spożywczych i mimo tego, że w ostatnim okresie postępuje modernizacja polskiej wsi i rolnictwa, w naszym kraju wciąż przeważają małe gospodarstwa, o powierzchni 1-5ha. To przekłada się na to, że nasza żywność  nie jest zalana środkami chemicznymi, nawozami sztucznymi i opryskami, dzięki czemu jest smaczna i zdrowa” – komentuje  Arkadiusz Drążek, dyrektor handlowy Zakładu Produkcji Cukierniczej Brześć.

Poza tym, w Polsce dobrze działa lokalny biznes, a światowe koncerny działające w naszym kraju często same zaopatrują się u polskich rolników, którzy sprzedają swoje wyroby także na straganach oraz w małych budkach z warzywami.

Polskie produkty są zdrowe, smaczne i pozbawione chemicznych dodatków, co chętnie doceniają zagraniczni konsumenci. Do popularności naszych produktów  za granicą przyczyniają się także mieszkający tam Polacy, którzy polecają nasze wyroby swoim sąsiadom. W 2012r największym powodzeniem w Rosji cieszyły się nasze sery i twarogi. Zagranica chętnie kupuje także nasze mięso i wyroby cukiernicze.

__

"Brześć" Sp.J. ZPC -  Rodzinna firma istniejąca od 1984 roku. Brześć specjalizuje się w tradycyjnych, opartych na domowych recepturach wyrobów cukierniczych. Produkty Brześcia są sprzedawane poprzez przedstawicieli i dystrybutorów na terenie całej Polski.



http://www.brzesc.pl/

Użyte tagi: zdrowa żywność, zdrowe przekąski

Zobacz także:

Komentuj:

Centra i gabinety | Artykuły i Poradniki | Dodaj Klinikę/Centrum/Gabinet | Reklama | Newsletter | Regulamin | Partnerzy | O nas / Kontakt

© 2012 - 2024 Aplit Wszelkie prawa zastrzeżone.