Ta witryna wykorzystuje pliki cookies by zarządzać sesją użytkownika. Cookies używane są także do monitorowania statystyk strony, oraz zarządzania reklamami.
W kazdej chwili możesz wyłączyć cookies. Wyłączenie ciasteczek może spowodować nieprawidłowe działanie witryny. Więcej w naszej polityce prywatności.

Artykuły i poradniki Wege:

Zdrowa krew? 14 czerwca Światowy Dzień Krwiodawcy

Michalska Małgorzata

Kilka słów:

Transportuje składniki po całym organizmie i go odżywia. Dostarcza komórkom ciała tlen oraz niezbędne substancje, zabiera natomiast nieprzydatne produkty przemiany materii. Reguluje temperaturę ciała oraz bierze udział w procesach obronnych organizmu. Krew, synonim i źródło życia, musi być w zawsze w doskonałej kondycji. Jak poprawić jej parametry? Co z weganami i wegetarianami?

Zdrowa krew? 14 czerwca Światowy Dzień Krwiodawcy

Więcej

Eksperci: w razie zakażenia przebieg odry jest nie do przewidzenia

M-S-M

Kilka słów:

Odra jest jedną z najniebezpieczniejszych chorób zakaźnych. Gdy dojdzie do zakażenia jej przebieg jest nie do przewidzenia – ostrzega dr Paweł Grzesiowski z warszawskiego Centrum Medycyny Zapobiegawczej i Rehabilitacji.

Eksperci: w razie zakażenia przebieg odry jest nie do przewidzenia

Więcej

Wegetarianizm i jego odmiany

M-S-M

Kilka słów:

Wegetarianizm to nie tylko sposób odżywiania się, ale też styl życia. Poznaj jego odmiany i wypróbuj oryginalny przepis na wegetariański specjał autorstwa Zbigniewa Kurleto - mistrza kuchni, członka Fundacji Klubu Szefów Kuchni oraz eksperta Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.

Wegetarianizm i jego odmiany

Więcej

Jesteś tym, co jesz!

M-S-M

Kilka słów:

Pyszna zmiana z Agatą Młynarską.

Jesteś tym, co jesz!

Więcej

Do szkoły marsz! Czyli wszystko co na temat odżywiania dzieci w wieku szkolnym każdy rodzic wiedzieć powinien

M-S-M

Kilka słów:

Kampania „5 porcji warzyw, owoców lub soku” radzi rodzicom!

Do szkoły marsz! Czyli wszystko co na temat odżywiania dzieci w wieku szkolnym każdy rodzic wiedzieć powinien

Więcej

O badaniach żywności ekologicznej z prof. Ewą Rembiałkowską

Janik Krzysztof

Kilka słów:

Prestiżowe czasopismo naukowe „British Journal of Nutrition” opublikowało niedawno badanie dowodzące, że żywność ekologiczna znacząco różni się pod względem składu chemicznego od żywności konwencjonalnej. W międzynarodowym zespole badawczym koordynowanym przez prof. Carlo Leiferta z Uniwersytetu Newcastle (W. Brytania) znalazło się kilku polskich naukowców, m.in. prof. dr hab. Ewa Rembiałkowska z SGGW w Warszawie.

O badaniach żywności ekologicznej z prof. Ewą Rembiałkowską

Więcej

Jak zwiększyć ilość żelaza w diecie?

M-S-M

Kilka słów:

Żelazo (Fe) jest mikroelementem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jego niedobory mogą prowadzić do anemii i innych problemów zdrowotnych. Z powodu słabej wchłanialności żelaza przeciętna dieta nie zapewnia nam odpowiedniej ilości tego pierwiastka. Aby zapobiegać konsekwencjom zdrowotnym deficytów, powinniśmy przygotowywać posiłki z większą dbałością o zawartość produktów bogatych w żelazo i ułatwiających jego przyswajanie.

Jak zwiększyć ilość żelaza w diecie?

Więcej

Zdrowe i majowe grillowanie

Michalska Małgorzata

Kilka słów:

Wraz z nadejściem wiosny rozpoczął się długo wyczekiwany sezon grillowy. Polacy grillują chętnie i nie boją się eksperymentować z nowymi smakami. Co zrobić, by przygotowywane przez nas potrawy były nie tylko smaczne, lecz także zdrowe? Jakich dodatków używać, by nie dać się grillowej nudzie? Garść inspiracji podsuwa Agnieszka Piskała, specjalistka ds. żywienia w programie edukacyjnym „Żyj smacznie i zdrowo”.

Zdrowe i majowe grillowanie

Więcej

Przesilenie wiosenne czy niedobór żelaza?

M-S-M

Kilka słów:

Zmęczenie i znużenie, które odczuwamy wraz z nadejściem wiosny, mogą być objawami niedoboru żelaza. Po zimie, aby wspomóc regenerację organizmu powinniśmy wzbogacić dietę o produkty bogate w ten pierwiastek. Należy jednak pamiętać, że przyswajanie żelaza z pożywienia jest niewielkie i dlatego warto rozważyć jego suplementację.

Przesilenie wiosenne czy niedobór żelaza?

Więcej

Wega-życie, czyli o diecie wegetariańskiej i z czym to się je

M-S-M

Kilka słów:

Wegetarianizm to nie tylko sposób odżywania się, ale przede wszystkim styl życia. Osoby jedzące mięso często nie mogą sobie wyobrazić bez niego życia. Czy warto rozważyć przejście na wegetarianizm? Co kieruje ludźmi, którzy decydują się przejść na taką dietę?

Wega-życie, czyli o diecie wegetariańskiej i z czym to się je

Więcej

Strona: 1 2 3

Centra i gabinety | Artykuły i Poradniki | Dodaj Klinikę/Centrum/Gabinet | Reklama | Newsletter | Regulamin | Partnerzy | O nas / Kontakt

© 2012 - 2024 Aplit Wszelkie prawa zastrzeżone.