Artykuły i poradniki Warzywa:
Z perspektywy dietetyka, czyli co warto wiedzieć o gęsinie
M-S-M
Kilka słów:
Walory smakowe, wysoka zawartość białka, bogactwo składników mineralnych i witamin, a także umiarkowana zawartość tłuszczu dobrej jakości - to najważniejsze zalety gęsiny. Do sięgania po nią zachęcali organizatorzy II Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego „Gęsina nie tylko na św. Marcina”, który odbył się w sierpniu w Pabianicach. Dietetyk Katarzyna Szatkowska przybliża cenne informacje na temat mięsa z gęsi.
Światowy Dzień Serca - wywiad z prof. dr hab. Markiem Naruszewiczem
M-S-M
Kilka słów:
Prof. dr hab. Marek Naruszewicz: „W Polsce umiera 1 na 3 z chorych na serce kobiet”
Światowy Dzień Serca - 24 września 2017 r.
M-S-M
Kilka słów:
Weź to sobie do serca! Profilaktyka i skutki chorób sercowo - naczyniowych.
Cukier nie musi prowadzić do otyłości czy próchnicy. Dietetycy obalają mity dotyczące jego szkodliwego wpływu na zdrowie
M-S-M
Kilka słów:
Od lat nie cichnie dyskusja na temat cukru. Jego przeciwnicy obarczają go winą za nadwagę, cukrzycę, próchnicę, osteoporozę i wiele innych zaburzeń. Te krzywdzące oskarżenia zrodziły mity, które trzeba wreszcie obalić – uważa specjalista ds. żywienia Agnieszka Piskała. Autorka raportu „Uczymy jak słodzić” podkreśla, że produkty zawierające cukier mogą być elementem zdrowej i zbilansowanej diety połączonej z aktywnym trybem życia.
Polacy wolą marchewkę i buraka zamiast ogórka i kalafiora
M-S-M
Kilka słów:
W okresie minionych 12 miesięcy (07/2016 – 06/2017) polskie gospodarstwa domowe kupiły 1 978 tys. ton świeżych warzyw, wydając na nie ok. 6,1 mld złotych. Rynek ten nieznacznie się skurczył w porównaniu do analogicznego okresu roku poprzedniego – o 1,8 proc. w ujęciu wolumenowym oraz o 3,5 proc. w ujęciu wartościowym.
Chudnij, ale nie słabnij!
M-S-M
Kilka słów:
Ile to już było diet i „cudownych” środków odchudzających? Tysiące? I tak naprawdę schudli tylko nieliczni. Pozostali albo doświadczyli „efektu jo-jo”, albo jedynie osłabili swój organizm. Ewentualnie nie doświadczyli niczego szczególnego. Jaki z tego wniosek?
Dzieci karmione piersią w przyszłości jedzą więcej warzyw, piją więcej wody, a mniej niezdrowych napojów
M-S-M
Kilka słów:
Dbałość o odpowiednie żywienie w pierwszych latach życia dziecka, w 1000 pierwszych dni, już od poczęcia, jest niezwykle istotna. Do ukończenia przez dziecko około 3 lat dochodzi do tzw. programowania metabolicznego organizmu oraz do rozwoju preferencji smaku. Błędy żywieniowe popełniane przez matki w tym newralgicznym okresie życia przekładają się na ryzyko wystąpienia otyłości, jak również chorób jej towarzyszących, m.in.: cukrzycy typu 2, nadciśnienia tętniczego i chorób naczyniowo-sercowych.
Dietetyk: jedzmy owoce i warzywa; zwłaszcza te o intensywnych barwach
M-S-M
Kilka słów:
Szczególnie zdrowe są świeże owoce i warzywa o intensywnych barwach. Kolorowe rzodkiewki, papryki, truskawki czy borówki zapewniają nam najwięcej składników odżywczych – powiedziała PAP dietetyk i technolog żywienia Urszula Bulanda.
4 zdrowe przekąski na plażę lub w góry
M-S-M
Kilka słów:
Tartaletki z bakłażanem i mozzarellą, sałatka z bobu, pieczony indyk w towarzystwie pomidorków koktajlowych… Wbrew pozorom nie jest to menu ekskluzywnej restauracji. To pomysły na zdrowe wakacyjne przekąski przygotowane przez dietetyków z Fundacji BOŚ.
Naturalne prebiotyki
M-S-M
Kilka słów:
Prebiotyki - mali wojownicy zwalczający potencjalnie chorobotwórcze bakterie. Czym różnią się od probiotyków? Czy możemy się bez nich obyć? Jaki wpływ mają na nasz organizm i jak właściwie je przyjmować opowiada dietetyk Łukasz Sieńczewski - ekspert programu PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII.