Artykuły i poradniki Konserwanty:
Alergolog: Lekarze nie mogą zdiagnozować wszystkich alergii nabytych
Janik Krzysztof
Kilka słów:
Pojawiły się wraz z rozwojem cywilizacji i powstaniem substancji chemicznych; lekarze nie mogą wielu z nich rozpoznać - alergie nabyte są prawdziwym wyzwaniem dla medycyny - ocenia prof. Ewa Czarnobilska, alergolog ze Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie.
Sprawdź, co jesz!
M-S-M
Kilka słów:
Czy zjadłbyś dwutlenek tytanu, chlorowodorek chininy czy octan cynku? Nie? A jednak robisz to na co dzień! O tych i innych substancjach polepszających żywność możesz dowiedzieć się w Instytucie Chemii Nadużywanej, który z wystawą ponownie rusza w trasę po Polsce i uczy, jak być świadomym konsumentem
„E” nie takie straszne, jak o nich mówią
M-S-M
Kilka słów:
E-234 na śniadanie? E-280 z obiadem? E-350 wraz z kolacja? Smacznego. Nie ma się czego bać. Wiele z dodatków do żywności kryjących się pod symbolem „E” to zwykłe naturalne dodatki, z którymi mamy do czynienia na co dzień w owocach, mięsie czy nabiale.
Strzeż się konserwantów w żywności
PR
Kilka słów:
Produkty na półkach sklepowych często kuszą swoim wyglądem bądź smakiem, jeżeli wcześniej już je próbowaliśmy. Możemy jednak nie wiedzieć, jak wiele szkodliwych konserwantów się w nich kryje, a przede wszystkim, jakie szkody mogą one nieść dla naszego zdrowia.
Strona: 1