Ta witryna wykorzystuje pliki cookies by zarządzać sesją użytkownika. Cookies używane są także do monitorowania statystyk strony, oraz zarządzania reklamami.
W kazdej chwili możesz wyłączyć cookies. Wyłączenie ciasteczek może spowodować nieprawidłowe działanie witryny. Więcej w naszej polityce prywatności.

Artykuły i poradniki Dieta:

Pozwolenie sobie na słodycze czy inne ulubione przekąski raz na jakiś czas oraz unikanie słowa „dieta” kluczem do zdrowego sposobu odchudzania się

M-S-M

Kilka słów:

Z badań wynika, że 42 proc. kobiet odczuwa wyrzuty sumienia po zjedzeniu czegoś, czego z reguły stara się unikać. Zdarza się również tak, że z pozoru niewinne odstępstwo od narzuconego reżimu,np. zjedzenie jednego kawałka czekolady, wywołuje poczucie winy, że nie udało nam się powstrzymać i już wszystko przepadło.

Pozwolenie sobie na słodycze czy inne ulubione przekąski raz na jakiś czas oraz unikanie słowa „dieta” kluczem do zdrowego sposobu odchudzania się

Więcej

Udar mózgu – dlaczego odpowiednie żywienie jest takie ważne?

M-S-M

Kilka słów:

Wywiad z dietetykiem, dr n. zdr. Magdaleną Milewską

Udar mózgu – dlaczego odpowiednie żywienie jest takie ważne?

Więcej

Cukier nie musi prowadzić do otyłości czy próchnicy. Dietetycy obalają mity dotyczące jego szkodliwego wpływu na zdrowie

M-S-M

Kilka słów:

Od lat nie cichnie dyskusja na temat cukru. Jego przeciwnicy obarczają go winą za nadwagę, cukrzycę, próchnicę, osteoporozę i wiele innych zaburzeń. Te krzywdzące oskarżenia zrodziły mity, które trzeba wreszcie obalić – uważa specjalista ds. żywienia Agnieszka Piskała. Autorka raportu „Uczymy jak słodzić” podkreśla, że produkty zawierające cukier mogą być elementem zdrowej i zbilansowanej diety połączonej z aktywnym trybem życia.

Cukier nie musi prowadzić do otyłości czy próchnicy. Dietetycy obalają mity dotyczące jego szkodliwego wpływu na zdrowie

Więcej

Polacy wolą marchewkę i buraka zamiast ogórka i kalafiora

M-S-M

Kilka słów:

W okresie minionych 12 miesięcy (07/2016 – 06/2017) polskie gospodarstwa domowe kupiły 1 978 tys. ton świeżych warzyw, wydając na nie ok. 6,1 mld złotych. Rynek ten nieznacznie się skurczył w porównaniu do analogicznego okresu roku poprzedniego – o 1,8 proc. w ujęciu wolumenowym oraz o 3,5 proc. w ujęciu wartościowym.

Polacy wolą marchewkę i buraka zamiast ogórka i kalafiora

Więcej

Chudnij, ale nie słabnij!

M-S-M

Kilka słów:

Ile to już było diet i „cudownych” środków odchudzających? Tysiące? I tak naprawdę schudli tylko nieliczni. Pozostali albo doświadczyli „efektu jo-jo”, albo jedynie osłabili swój organizm. Ewentualnie nie doświadczyli niczego szczególnego. Jaki z tego wniosek?

Chudnij, ale nie słabnij!

Więcej

(Do)wody wody!

M-S-M

Kilka słów:

Stanowi aż 60% masy naszego ciała. Dietetycy, lekarze, trenerzy personalni jednym głosem powtarzają: picie odpowiedniej ilości wody to droga do zdrowia i pięknej sylwetki i nieskazitelnej skóry. Oto kilka „łyków” faktów na jej temat :)

(Do)wody wody!

Więcej

Dzieci karmione piersią w przyszłości jedzą więcej warzyw, piją więcej wody, a mniej niezdrowych napojów

M-S-M

Kilka słów:

Dbałość o odpowiednie żywienie w pierwszych latach życia dziecka, w 1000 pierwszych dni, już od poczęcia, jest niezwykle istotna. Do ukończenia przez dziecko około 3 lat dochodzi do tzw. programowania metabolicznego organizmu oraz do rozwoju preferencji smaku. Błędy żywieniowe popełniane przez matki w tym newralgicznym okresie życia przekładają się na ryzyko wystąpienia otyłości, jak również chorób jej towarzyszących, m.in.: cukrzycy typu 2, nadciśnienia tętniczego i chorób naczyniowo-sercowych.

Dzieci karmione piersią w przyszłości jedzą więcej warzyw, piją więcej wody, a mniej niezdrowych napojów

Więcej

Dietetyk: jedzmy owoce i warzywa; zwłaszcza te o intensywnych barwach

M-S-M

Kilka słów:

Szczególnie zdrowe są świeże owoce i warzywa o intensywnych barwach. Kolorowe rzodkiewki, papryki, truskawki czy borówki zapewniają nam najwięcej składników odżywczych – powiedziała PAP dietetyk i technolog żywienia Urszula Bulanda.

Dietetyk: jedzmy owoce i warzywa; zwłaszcza te o intensywnych barwach

Więcej

Witamina A - zamiast kosmetyczki i okularów

M-S-M

Kilka słów:

Witamina A ma bardzo szerokie zastosowanie w kosmetyce. Jednak spełnia także wiele istotnych funkcji fizjologicznych. Uczestniczy w syntezie hormonów steroidowych i dojrzewaniu komórek układu odpornościowego, zapewnia prawidłową budowę kości i szkliwa zębów, a będąc składnikiem barwnika siatkówki oka, wpływa na odbiór bodźców wzrokowych. O zaletach witaminy A mówi mgr farmacji Marta Jajko z Apteki Medicover we Wrocławiu.

Witamina A -  zamiast kosmetyczki i okularów

Więcej

Codzienne spożywanie suszonej śliwki kalifornijskiej przyczynia się do prawidłowego funkcjonowanie układu trawiennego. Może tez pomóc utrzymać gęstość kości

M-S-M

Kilka słów:

Specjaliści do spraw żywienia podkreślają, że spożywanie dziennie 100 g suszonych śliwek to element zbilansowanej diety, która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu jelit i może pomóc w utrzymaniu gęstości kości. Bakalie te są źródłem miedzi, która korzystnie oddziałuje na układ nerwowy i przyczynia się do prawidłowej pigmentacji skóry oraz włosów. Mają one również wysoką zawartość potasu, który wspomaga pracę mięśni i pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi.

Codzienne spożywanie suszonej śliwki kalifornijskiej przyczynia się do prawidłowego funkcjonowanie układu trawiennego. Może tez pomóc utrzymać gęstość kości

Więcej

Strona: 14 5 6 7 827

Centra i gabinety | Artykuły i Poradniki | Dodaj Klinikę/Centrum/Gabinet | Reklama | Newsletter | Regulamin | Partnerzy | O nas / Kontakt

© 2012 - 2024 Aplit Wszelkie prawa zastrzeżone.