Ta witryna wykorzystuje pliki cookies by zarządzać sesją użytkownika. Cookies używane są także do monitorowania statystyk strony, oraz zarządzania reklamami.
W kazdej chwili możesz wyłączyć cookies. Wyłączenie ciasteczek może spowodować nieprawidłowe działanie witryny. Więcej w naszej polityce prywatności.

Artykuły i poradniki Żywność:

25 sierpnia to Dzień polskiej żywności

M-S-M

Kilka słów:

Dobra wiadomość dla pasjonatów sztuki kulinarnej! Już niedługo, bo 25 sierpnia, obchodzić będziemy Dzień polskiej żywności. Na to nietypowe „święto” można patrzeć z przymrużeniem oka, nie zmienia to jednak faktu, że rodzime produkty spożywcze wciąż można odkrywać na nowo.

25 sierpnia to Dzień polskiej żywności

Więcej

Cukier nie musi prowadzić do otyłości czy próchnicy. Dietetycy obalają mity dotyczące jego szkodliwego wpływu na zdrowie

M-S-M

Kilka słów:

Od lat nie cichnie dyskusja na temat cukru. Jego przeciwnicy obarczają go winą za nadwagę, cukrzycę, próchnicę, osteoporozę i wiele innych zaburzeń. Te krzywdzące oskarżenia zrodziły mity, które trzeba wreszcie obalić – uważa specjalista ds. żywienia Agnieszka Piskała. Autorka raportu „Uczymy jak słodzić” podkreśla, że produkty zawierające cukier mogą być elementem zdrowej i zbilansowanej diety połączonej z aktywnym trybem życia.

Cukier nie musi prowadzić do otyłości czy próchnicy. Dietetycy obalają mity dotyczące jego szkodliwego wpływu na zdrowie

Więcej

Polacy wolą marchewkę i buraka zamiast ogórka i kalafiora

M-S-M

Kilka słów:

W okresie minionych 12 miesięcy (07/2016 – 06/2017) polskie gospodarstwa domowe kupiły 1 978 tys. ton świeżych warzyw, wydając na nie ok. 6,1 mld złotych. Rynek ten nieznacznie się skurczył w porównaniu do analogicznego okresu roku poprzedniego – o 1,8 proc. w ujęciu wolumenowym oraz o 3,5 proc. w ujęciu wartościowym.

Polacy wolą marchewkę i buraka zamiast ogórka i kalafiora

Więcej

(Do)wody wody!

M-S-M

Kilka słów:

Stanowi aż 60% masy naszego ciała. Dietetycy, lekarze, trenerzy personalni jednym głosem powtarzają: picie odpowiedniej ilości wody to droga do zdrowia i pięknej sylwetki i nieskazitelnej skóry. Oto kilka „łyków” faktów na jej temat :)

(Do)wody wody!

Więcej

Witamina A - zamiast kosmetyczki i okularów

M-S-M

Kilka słów:

Witamina A ma bardzo szerokie zastosowanie w kosmetyce. Jednak spełnia także wiele istotnych funkcji fizjologicznych. Uczestniczy w syntezie hormonów steroidowych i dojrzewaniu komórek układu odpornościowego, zapewnia prawidłową budowę kości i szkliwa zębów, a będąc składnikiem barwnika siatkówki oka, wpływa na odbiór bodźców wzrokowych. O zaletach witaminy A mówi mgr farmacji Marta Jajko z Apteki Medicover we Wrocławiu.

Witamina A -  zamiast kosmetyczki i okularów

Więcej

Szczepienia. Wirusowe zapalenie wątroby – szczepienia to skuteczna profilaktyka

M-S-M

Kilka słów:

28 lipca obchodzony jest Światowy Dzień WZW, czyli wirusowego zapalenia wątroby. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) od siedmiu lat, w dniu rocznicy urodzin Barucha Samulela Blumberga (1925-2011), amerykańskiego lekarza, który zidentyfikował wirusa zapalenia wątroby typu B, przypomina o groźnych zakażeniach dotykających miliony osób na całym świecie. Dzięki szczepieniom można ich uniknąć.

Szczepienia. Wirusowe zapalenie wątroby – szczepienia to skuteczna profilaktyka

Więcej

Codzienne spożywanie suszonej śliwki kalifornijskiej przyczynia się do prawidłowego funkcjonowanie układu trawiennego. Może tez pomóc utrzymać gęstość kości

M-S-M

Kilka słów:

Specjaliści do spraw żywienia podkreślają, że spożywanie dziennie 100 g suszonych śliwek to element zbilansowanej diety, która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu jelit i może pomóc w utrzymaniu gęstości kości. Bakalie te są źródłem miedzi, która korzystnie oddziałuje na układ nerwowy i przyczynia się do prawidłowej pigmentacji skóry oraz włosów. Mają one również wysoką zawartość potasu, który wspomaga pracę mięśni i pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi.

Codzienne spożywanie suszonej śliwki kalifornijskiej przyczynia się do prawidłowego funkcjonowanie układu trawiennego. Może tez pomóc utrzymać gęstość kości

Więcej

Naturalne prebiotyki

M-S-M

Kilka słów:

Prebiotyki - mali wojownicy zwalczający potencjalnie chorobotwórcze bakterie. Czym różnią się od probiotyków? Czy możemy się bez nich obyć? Jaki wpływ mają na nasz organizm i jak właściwie je przyjmować opowiada dietetyk Łukasz Sieńczewski - ekspert programu PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII.

Naturalne prebiotyki

Więcej

Polska w piątce najbardziej otyłych narodów w Europie. A może być gorzej

M-S-M

Kilka słów:

Badania niezależnych instytutów i organizacji wciąż biją na alarm – Europa tyje w zastraszającym tempie. W Europejski Dzień Walki z Otyłością, który przypada na 22 maja, Konrad Gaca, specjalista żywieniowy i czołowy ekspert ds. leczenia otyłości w Polsce ostrzega – ta sytuacja będzie się pogarszać, jeśli nie zrozumiemy jak ważna dla naszego zdrowia jest dieta i regularny ruch.

Polska w piątce najbardziej otyłych narodów w Europie. A może być gorzej

Więcej

W sieci przybywa nieprawdziwych informacji o produktach żywnościowych. Coraz trudniej z nimi walczyć

PR

Kilka słów:

Fałszywe informacje, czyli tzw. fake newsy, pojawiają się w przestrzeni publicznej w jednej chwili i szybko się rozprzestrzeniają. Nagle konsumenci dowiadują się, że produkty, których bez żadnych negatywnych skutków używali przez dużą część życia, są niekorzystne lub wręcz szkodliwe. Takie historie to nie nowość, ale w dobie cyfrowych mediów coraz trudniej z nimi walczyć. Ostatnią, choć niejedyną, głośną sprawą tego typu była historii Nutelli.

W sieci przybywa nieprawdziwych informacji o produktach żywnościowych. Coraz trudniej z nimi walczyć

Więcej

Strona: 1 2 3 4 514

Centra i gabinety | Artykuły i Poradniki | Dodaj Klinikę/Centrum/Gabinet | Reklama | Newsletter | Regulamin | Partnerzy | O nas / Kontakt

© 2012 - 2024 Aplit Wszelkie prawa zastrzeżone.