Ta witryna wykorzystuje pliki cookies by zarządzać sesją użytkownika. Cookies używane są także do monitorowania statystyk strony, oraz zarządzania reklamami.
W kazdej chwili możesz wyłączyć cookies. Wyłączenie ciasteczek może spowodować nieprawidłowe działanie witryny. Więcej w naszej polityce prywatności.

Artykuł:

Tanie i zdrowe gotowanie.

Napisany przez M-S-M, dnia 2017-06-09 09:56:28

Samodzielne przygotowywanie posiłków nadal jest tańsze niż codzienne stołowanie się po restauracjach, ale co najważniejsze może być znacznie zdrowsze niż posiłki przygotowywane masowo. Dlaczego nadal tak wiele osób unika gotowania?

Sytuacja komplikuje się już na samym początku, bo po prostu nie lubimy i nie umiemy zrobić odpowiednich zakupów, aby przygotować z nich obiad. Zwykle albo kupujemy za dużo na przykład mięsa, albo za dużo gotujemy na przykład makaronu czy ryżu. Nie potrafimy przygotować odpowiednich ilości produktów do obiadu, a co za tym idzie nie oszczędzamy, a tracimy niepotrzebnie pieniądze.

Dobrze przygotowany plan obiadowy z rozpiską tego, ile potrzebujemy składników to zupełna podstawa. Dla początkującego kucharza faktycznie może to być problem, ale plus jest taki, że raz przygotowaną listę zakupów możemy zachować i w odpowiednim momencie do niej wrócić. A z czasem przepisy tak bardzo nam się utrwalą, że nie będzie potrzebna żadna lista. Wszystko będzie już w głowie.

Co jeszcze denerwuje nas w gotowaniu? Przede wszystkim czas, jaki trzeba poświęcić na przygotowywanie posiłków. Zwykle wszystko trwa za długo, a wcale nie musi tak być. Nowoczesne poradniki kulinarne podają takie propozycje na dania obiadowe, które robi się szybko i łatwo. Wręcz przy każdym przepisie znajduje się informacja, ile czasu zajmie przygotowanie posiłku. Właśnie w taki sposób można zebrać listę najszybszych przepisów dla siebie i tylko z niej korzystać.

Sprzątanie po posiłkach też nie należy do ulubionych obowiązków Polaków. Niestety, na to nie ma dobrej rady, po gotowaniu trzeba posprzątać, naczynia umyć ręcznie lub włożyć je do zmywarki, tej czynności nie da się wyeliminować zupełnie.

Jakie plusy ma gotowanie w domu?

- Zawsze wiemy co jemy, bo sami dobieramy składniki.

- Zawsze możemy zrobić sobie dokładkę, bądź uszykować porcję na drugi dzień. (Wówczas problem codziennego gotowania staje się jeszcze mniejszy).

- Łatwiej zadbać o sylwetkę, bo produkty tłuste możemy zastąpić mniej kalorycznymi. Gotowanie polecane jest przez dietetyków.

- Ugotowane danie można zamrozić i spożyć w innym terminie.

- Ugotowanym posiłkiem można podzielić się z kimś z rodziny, przyjaciół, znajomych.

Gotowanie powoduje, że więzy rodzinne zacieśniają się, bo chcąc nie chcąc ktoś z domowników raz po raz wejdzie do kuchni nęcony zapachem i zaangażuje się w proces przygotowania obiadu mimo chodem. Takie gotowanie to wspaniała zabawa szczególnie dla dzieci, uczy kreatywności i pobudza do działania. Dzieci bardzo chętnie uczestniczą w przygotowywaniu ciasteczek, pierogów czy najróżniejszych naleśników, a wspomnienia ze wspólnego gotowania pozostają z nimi na długie lata.

Gotujmy! Na zdrowie.

Użyte tagi: wege catering, wege, dieta, odżywianie, dietetycy

Zobacz także:

Komentuj:

Centra i gabinety | Artykuły i Poradniki | Dodaj Klinikę/Centrum/Gabinet | Reklama | Newsletter | Regulamin | Partnerzy | O nas / Kontakt

© 2012 - 2024 Aplit Wszelkie prawa zastrzeżone.