Ta witryna wykorzystuje pliki cookies by zarządzać sesją użytkownika. Cookies używane są także do monitorowania statystyk strony, oraz zarządzania reklamami.
W kazdej chwili możesz wyłączyć cookies. Wyłączenie ciasteczek może spowodować nieprawidłowe działanie witryny. Więcej w naszej polityce prywatności.

Artykuł:

Więcej wody w wodzie – naturalnie czarna woda mineralna.

Napisany przez Michalska Małgorzata, dnia 2013-11-26 09:39:06

1,5 - 2,5 litra, tyle zaleca się pić wody każdego dnia. Stanowi ona około 70% masy ciała dorosłego człowieka i podlega stałej wymianie. Jakiekolwiek jej ubytki, nawet o kilka procent, mogą powodować zaburzenia w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Woda to nie tylko czyste H2O, ale zestaw mikroelementów i pierwiastków, które się w niej znajdują i to one są kluczowe.

Na rynku istnieje szeroka gama napojów funkcjonalnych, wód wysoko zmineralizowanych, dlatego jest z czego wybierać. Czy jednak może nas coś jeszcze zaskoczyć?

Okazuje się, że tak. Na całym świecie trwają intensywne prace nad tym podstawowym składnikiem naszego życia. Powstają nowe napoje funkcjonalne i wręcz nowe kategorie produktów pełniących coraz więcej funkcji pro-zdrowotnych. Przykładem może być zupełna nowość,  obecnie wprowadzana na polski rynek, czarna woda mineralna – blk. black water.

Produkt ten od samego początku zaskakuje i budzi pewne wątpliwości – jak to czarna woda? Chemia? Otóż nie, blk. w jest 100% naturalna, nawet jej zdumiewająco czarny kolor b. powstaje po dodaniu dowysokiej jakości źródlanej wody mineralnej,  naturalnego kompleksu minerałów fulwowych, które są źródłem ponad 70 minerałów i pierwiastków śladowych, będących podstawą dla prawidłowego rozwoju każdego organizmu.

Minerały fulwowe to nic nowego

b. to nie pierwszy produkt, który bazuje na minerałach fulwowych, niemniej pierwszy, który wykorzystuje je bezpośrednio, jako składnik produktu spożywczego. Minerały fulwowe od wielu lat znane są m.in. we Wschodniej Azji, gdzie na ich bazie powstają kremy do ciała, ale też w rolnictwie, gdzie nazywane są ‘czarnym złotem’ i wykorzystywane jako naturalny, wysoko wydajny produkt odżywczy dla roślin w rolnictwie ekologicznym, pomagając w transporcie i wchłanianiu składników mineralnych do komórek roślinnych.

Mimo wszystko, dopiero teraz odkrywamy potęgę tych minerałów i ich pozytywny wpływ na organizmy żywe. Udało się też opracować metodę dokładnego ich oczyszczania i łączenia z wodą, co umożliwia oferowanie ich jako produkt spożywczy, bogaty w elektrolity, pierwiastki śladowe, charakteryzujący się wysokim pH i nie zawierającym jakichkolwiek cukrów, kalorii i składników chemicznych.

Czarne minerały z głębi ziemi

Minerały fulwowe i aminokwasy, które są zawarte w blk. miały swój początek przeszło 40 milionów lat temu w szczątkach  roślin. W procesach powolnego ich odkładania i rozkładania, łączenia i rozłączania przez kolejne pokolenia bakterii, ostatecznie stały się jedną z najbardziej złożonych substancji na ziemi.

Właściwości blk. blackwater

Minerały fulwowe zostały gruntownie przebadane, zanim zostały dopuszczone do obrotu na rynku spożywczym pod względem bezpieczeństwa, ale też pod względem ich właściwości, których posiadają naprawdę dużo:

  • przeciwutleniacze wyłapują i neutralizują wolne rodniki
  • wyłapywanie i usuwanie metali ciężkich i toksyn z organizmu
  • usprawnianie transportu substancji odżywczych do komórek
  • podnoszą czas aktywności substancji odżywczych
  • zwiększają metabolizm białek, przyczyniając się do syntezy DNA i RNA
  • uzupełniają poziom elektrolitów
  • przywracają równowagę elektrochemiczną
  • zwiększają aktywność wielu układów enzymatycznych
  • pomagają w odbudowie systemu odpornościowego
  • obniżają kwasowość organizmu.

 

W minerałach fulwowych, wg. badań, znajdują się jedne z najsilniejszych naturalnych elektrolitów. Te cząsteczki skutecznie regulują życie pojedynczych komórek. Ich niedobór może powodować nadmierne osłabienie, nierówną pracę serca, drżenie mięśni. Uzupełnianie elektrolitów jest niezmiernie istotne, ponieważ wiele czynników takich jak zła dieta, alkohol, kawa czy intensywny sporwpływa na ich wypłukiwanie.

Nasza dieta jest skoncentrowana wokół składników, które są bardziej kwasowe niż zasadowe. Do tego dochodzi zły tryb życia i używki. Zasadowy odczyn blk. pomaga w regulowaniu pH w organizmie i odkwaszaniu go, w tym także odkwaszaniu mięśni po intensywnym treningu.

Właściwości przeciwutleniające, pozwalają nam zachować prawidłową pracę całego organizmu, poprzez wyłapywanie szkodliwych wolnych rodników. Blk. ma również właściwości detoksykujące, ułatwiające usuwanie toksyn i metali ciężkich z organizmu.  To wszystko zapobiega nadmiernemu starzeniu się i wzmacnia odporność organizmu.

Co ważne blk. nie zawiera żadnych dodatkowych składników chemicznych, ma 0 kalorii, 0 cukrów.

Gdzie kupić?

Blk. to nowość w Europie. Na świecie istnieje od 2011 roku, od października 2013 można ją dostać w wybranych sklepach w Polsce (Polska jest tutaj drugim po Szwecji krajem, w którym dostępna jest blk.), w tym także w supermarkecie internetowym Frisco.pl, który jest oficjalnym partnerem polskiej dystrybucji blk. w Internecie. Listę sklepów stacjonarnych można znaleźć na stronie dystrybutora - getblk.pl. Obecnie trwa rozwijanie tej listy o kolejne sklepy, kluby i restauracje, które będą sprzedawać blk. Sugerowana cena butelki 0,5l napoju to 8,99 zł.

To nie koniec

Blk. zapowiada, że to nie koniec, bo już w następnym roku do sprzedaży mają wejść blk. gazowana oraz blk. w czterech smakach, które będą słodzone naturalnym słodzikiem roślinnym – stewią.

 

PR

Użyte tagi: woda, woda dla dzieci, czarna woda

Zobacz także:

Komentuj:

Centra i gabinety | Artykuły i Poradniki | Dodaj Klinikę/Centrum/Gabinet | Reklama | Newsletter | Regulamin | Partnerzy | O nas / Kontakt

© 2012 - 2024 Aplit Wszelkie prawa zastrzeżone.