Ta witryna wykorzystuje pliki cookies by zarządzać sesją użytkownika. Cookies używane są także do monitorowania statystyk strony, oraz zarządzania reklamami.
W kazdej chwili możesz wyłączyć cookies. Wyłączenie ciasteczek może spowodować nieprawidłowe działanie witryny. Więcej w naszej polityce prywatności.

Artykuł:

Kawa - nie tylko na dobre samopoczucie

Napisany przez A, dnia 2015-06-15 08:29:56

Kawa to drugi po wodzie najpopularniejszy napój na świecie. W ciągu roku wypijane jest jej 500 miliardów porcji. Pijemy ją rano, w czasie przerwy na lancz, po obiedzie (niektórzy traktują ją jako deser), czy w trakcie spotkań towarzyskich. Oczywiście głównym powodem jej popularności są właściwości pobudzające, ale posiada ona jeszcze szereg innych zalet, które pozytywnie wpływają na nasz organizm – oczywiście, jeśli jest pita z umiarem, czyli do 4 filiżanek dziennie.

Zacznijmy od tego, że kawa usprawnia krążenie krwi - wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych, zwiększa przepływ krwi, a tym samym ukrwienie całego organizmu. Kofeina (chyba dobrze wszystkim znany alkaloid występujący w kawie) wpływa na nasz centralny układ nerwowy, przyspieszając przepływ impulsów elektrycznych, a więc pobudza umysł i procesy myślowe, zwiększając pamięć krótkotrwałą, polepszając koncentrację, dodając energii i witalności. Pobudzające właściwości kawy można odczuć już po 10 minutach od jej wypicia, a maksymalną zawartość kofeiny w surowicy krwi obserwuje się po 30-120 minutach. Jedna porcja kawowego naparu podnosi poziom serotoniny, czyli tzw. hormonu szczęścia, co ułatwia rozpoczęcie dnia w dobrym nastroju.

Na sporo uwagi zasługuje fakt, że kawa zwiera przeciwutleniacze (naturalne antyoksydanty): kwasy chlorogenowy i kawowy, które przeciwdziałają powstawaniu wolnych rodników (odpowiedzialnych m.in. za niszczenie tkanki, uszkadzanie komórek nerwowych i czerwonych krwinek oraz osłabianie odporności, a nawet wywoływanie zmian nowotworowych). Kwas chlorogenowy pomaga również w usuwaniu szkodliwych substancji z organizmu, wzmacnia odporność i spowalnia proces starzenia się. Z uwagi na wymienione cechy, sprzedawany jest on w niektórych krajach, jako suplement diety w formie wyizolowanej.

Picie kawowego naparu usprawnia trawienieKofeina przyspiesza metabolizm (w tym przemianę tłuszczów, dlatego też stosuje się ją w kremach antycellulitowych), produkcję kwasów żołądkowych i wzmaga wydzielanie żółci.  Ok. 20 % naparu stanowi błonnik pokarmowy, który już po 20 minutach od wypicia nasila perystaltykę jelit, co ułatwia wypróżnienia, a przez to zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Ponadto najnowsze badania naukowe dowiodły, że kawa może zmniejszać również ryzyko wystąpienia raka prostaty i piersi, a także raka pęcherza moczowego oraz raka jamy ustnej i gardła.

Regularne picie kawy w umiarkowanych ilościach zmniejsza ryzyko zachorowania na pewne choroby, w tym na chorobę Parkinsona i Alzheimera. Ostatnie badania dowiodły, że osoby regularnie pijące kawę, mają mniejsze szanse na zachorowanie na te choroby niż ci, którzy kawy w ogóle nie piją. Dzieje się tak dzięki zawartym w kawie przeciwutleniaczom.

Natomiast dzięki zawartej w kawie teofilinie - chroni przed astmą. Od dawna stosowana jest ona w medycynie, jako środek do rozszerzenia oskrzeli, dlatego zalecana jest astmatykom i chorym na przewlekłe zapaleni oskrzeli, ponieważ znacznie ogranicza ilość ataków duszności.

Pijąc kawę można uniknąć zachorowania na cukrzycę typu II. Dzieje się tak dlatego, że zawiera ona związki wpływające na 2 hormony, które są odpowiedzialne za rozprowadzanie cukru we krwi. Ponadto stwierdzono, że kawa hamuje przyrost cholesterolu (duży problem naszych czasów), zmniejsza ryzyko powstawania kamieni żółciowych, a także zmniejsza ryzyko zachorowania na marskość wątroby.

Aby organizm mógł prawidłowo funkcjonować, potrzebuje różnych witamin i mikroelementów. Kawa odznacza się wyjątkowo dużą ilością składników potrzebnych dla zdrowia. Pijąc filiżankę kawy, dostarczamy organizmowi witamin z grupy B: B5, B2, B3, B1 oraz potas i mangan. Filiżanka kawowego naparu zawiera 40 mg witaminy PP (10% dziennego zapotrzebowania) i 300 mg potasu.


Warto jeszcze wspomnieć, że zawarta w kawie kofeina obniża próg bólu, dlatego jest często stosowana w suplementach dla sportowców. Kawa wypita na pół godziny przed treningiem, zwiększa jego efektywność. Wypicie kawowego naparu może zmniejszać bóle migrenowe i wzmacniać działanie leków przeciwbólowych (których kofeina jest jednym z głównych składników).

Jak widać, lista pozytywnego wpływu picia kawy na organizm człowieka jest dość długa, a zostały tu wymienione tylko jej najważniejsze plusy. Nie należy jednak zapominać o tym, że posiada ona również szereg wad. Zalicza się do nich to, że może powodować uzależnienie, problemy ze snem, żółknięcie zębów, zgagę, wypłukuje z organizmu, wodę, magnez, wapń i cynk, podwyższa ciśnienie krwi i inne.

Tak więc pić czy nie pić? Czy jest dobra, czy zła? Jednoznacznej odpowiedzi nie ma, ale dobroczynny wpływ kawy na drowie dotyczy tylko jej umiarkowanego spożywania. A ile wynosi „umiarkowanie”? Nie więcej niż 250 mg kofeiny naraz (ok. 2 łyżeczki zmielonej kawy zaparzonej w szklance wrzątku), a do 400 mg dziennie.

Obecnie wiemy już na pewno, że działanie kawy na ludzi może być bardzo różne. Każdy musi obserwować rekcję swojego organizmu na jej wpływ. Jeśli kawę się lubi i czuje się dobrze po jej wypiciu, to raczej nie jest się narażonym na jej negatywny wpływ. Natomiast ci, którzy po kawie czują się gorzej, powinny jej unikać.


Użyte tagi: kofeina, kawa, napoje, woda

Zobacz także:

Komentuj:

Centra i gabinety | Artykuły i Poradniki | Dodaj Klinikę/Centrum/Gabinet | Reklama | Newsletter | Regulamin | Partnerzy | O nas / Kontakt

© 2012 - 2024 Aplit Wszelkie prawa zastrzeżone.