Artykuły i poradniki Zywienie:
Ruszył naukowy blog żywieniowy SGGW
M-S-M
Kilka słów:
Żywność i żywienie to temat bardzo często poruszany w sieci. Swoje blogi, strony i fanpejdże mają producenci żywności, sklepy, dietetycy, kucharze i tak zwani influencerzy. Można znaleźć rekomendacje różnych kompletnych diet i poszczególnych super produktów – wszystkie z obietnicą, że dzięki nim będziemy żyli długo i szczęśliwie. Jak w tym gąszczu często sprzecznych informacji odróżnić prawdę od marketingu? Czy reklama tylko kłamie a dietetycy i lekarze zawsze mają rację?
Z perspektywy dietetyka, czyli co warto wiedzieć o gęsinie
M-S-M
Kilka słów:
Walory smakowe, wysoka zawartość białka, bogactwo składników mineralnych i witamin, a także umiarkowana zawartość tłuszczu dobrej jakości - to najważniejsze zalety gęsiny. Do sięgania po nią zachęcali organizatorzy II Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego „Gęsina nie tylko na św. Marcina”, który odbył się w sierpniu w Pabianicach. Dietetyk Katarzyna Szatkowska przybliża cenne informacje na temat mięsa z gęsi.
Światowy Dzień Serca - wywiad z prof. dr hab. Markiem Naruszewiczem
M-S-M
Kilka słów:
Prof. dr hab. Marek Naruszewicz: „W Polsce umiera 1 na 3 z chorych na serce kobiet”
Światowy Dzień Serca - 24 września 2017 r.
M-S-M
Kilka słów:
Weź to sobie do serca! Profilaktyka i skutki chorób sercowo - naczyniowych.
Pozwolenie sobie na słodycze czy inne ulubione przekąski raz na jakiś czas oraz unikanie słowa „dieta” kluczem do zdrowego sposobu odchudzania się
M-S-M
Kilka słów:
Z badań wynika, że 42 proc. kobiet odczuwa wyrzuty sumienia po zjedzeniu czegoś, czego z reguły stara się unikać. Zdarza się również tak, że z pozoru niewinne odstępstwo od narzuconego reżimu,np. zjedzenie jednego kawałka czekolady, wywołuje poczucie winy, że nie udało nam się powstrzymać i już wszystko przepadło.
Udar mózgu – dlaczego odpowiednie żywienie jest takie ważne?
M-S-M
Kilka słów:
Wywiad z dietetykiem, dr n. zdr. Magdaleną Milewską
Kosmetyczny niezbędnik na lato
M-S-M
Kilka słów:
Lato to dla wielu z nas ulubiona pora roku, na którą czekamy z wielkim utęsknieniem. Słońce, długie dni, więcej aktywności na świeżym powietrzu, wymarzony urlop i pełen luz. Tym wszystkim chcemy nacieszyć się w ciepłe miesiące. Wakacje to także wyzwanie dla kondycji naszej skóry i włosów.
Dzieci karmione piersią w przyszłości jedzą więcej warzyw, piją więcej wody, a mniej niezdrowych napojów
M-S-M
Kilka słów:
Dbałość o odpowiednie żywienie w pierwszych latach życia dziecka, w 1000 pierwszych dni, już od poczęcia, jest niezwykle istotna. Do ukończenia przez dziecko około 3 lat dochodzi do tzw. programowania metabolicznego organizmu oraz do rozwoju preferencji smaku. Błędy żywieniowe popełniane przez matki w tym newralgicznym okresie życia przekładają się na ryzyko wystąpienia otyłości, jak również chorób jej towarzyszących, m.in.: cukrzycy typu 2, nadciśnienia tętniczego i chorób naczyniowo-sercowych.
Tylko mleko matki zapewnia optymalne odżywienie niemowlęcia. Zaledwie połowa Polek karmi wyłącznie piersią do 6. miesiąca życia dziecka
M-S-M
Kilka słów:
Odpowiednie odżywianie w ciągu trzech pierwszych lat życia kształtuje zdrowe nawyki żywieniowe na przyszłość, zapewnia prawidłowy rozwój dziecka i zapobiega wielu chorobom dietozależnym. Jedynym pokarmem, jaki zapewnia optymalne odżywienie malucha, jest mleko matki, które powinno stanowić jedyny sposób żywienia dziecka przez pierwszych sześć miesięcy życia. Z badań Instytutu Matki i Dziecka wynika natomiast, że tylko połowa polskich matek stosuje się do tego zalecenia.
Jesteśmy piękne 2017
M-S-M
Kilka słów:
Jesteśmy piękne to hasło przewodnie kampanii społecznej, którą marka Dove kontynuuje rozpoczętą w ubiegłym roku rozmowę z Polkami nt. prawdziwego piękna. To swego rodzaju manifest, który ma zachęcić kobiety do poszukiwania i docenienia własnego piękna, bowiem jak pokazują badania tylko 2 na 10 Polek czują się piękne. Czas to zmienić!