Artykuły i poradniki Szparagi:
Naturalne prebiotyki
M-S-M
Kilka słów:
Prebiotyki - mali wojownicy zwalczający potencjalnie chorobotwórcze bakterie. Czym różnią się od probiotyków? Czy możemy się bez nich obyć? Jaki wpływ mają na nasz organizm i jak właściwie je przyjmować opowiada dietetyk Łukasz Sieńczewski - ekspert programu PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII.
6 powodów, za które warto kochać szparagi
LA
Kilka słów:
Wiosna i lato kojarzą się głównie ze świeżymi warzywami i owocami, na które czekamy czasami nawet cały rok. Na przełomie maja i czerwca na targowiskach, bazarkach oraz półkach sklepowych królują szparagi, którymi możemy się cieszyć niespełna miesiąc, dlatego też niech sezon na nie trwa w najlepsze!
Jaka dieta sprzyja zdrowej skórze?
PR
Kilka słów:
To, co jemy, ma ogromny wpływ zarówno na nasze zdrowie, jak i na wygląd. Jeśli stan naszej skóry nie jest zadowalający, warto pomyśleć o zmianie diety. Błędy w odżywianiu mogą sprzyjać zarówno drobnym problemom kosmetycznym, jak i nasileniu się objawów chorób skórnych.
Suplementacja folianów w prewencji wady cewy nerwowej – na czas i skutecznie
M-S-M
Kilka słów:
Jak podaje Instytut Matki i Dziecka, każdego roku 2 tys. dzieci przychodzi na świat z wadą cewy nerwowej . W latach ’80 naukowcy potwierdzili w badaniach obserwacje prowadzone od połowy XX w., wskazujące, że składnikiem odżywczym, który odgrywa kluczową rolę w profilaktyce tego schorzenia jest kwas foliowy. Przeciętna dieta Polek pokrywa jednak tylko do 50% zapotrzebowania na ten składnik, dlatego eksperci zalecają jego dodatkową suplementację.
Warzywa, owoce, soki – różnice kulturowe spożycia w Europie i na świecie
M-S-M
Kilka słów:
Warzywa i owoce występują pod każdą szerokością geograficzną. Jednakże mogą bardzo się między sobą różnić, część z nich jest znana tylko lokalnie, a nawet te najbardziej rozpowszechnione na świecie (jak pomarańcz, jabłko, banan, ziemniak czy marchew) mogą wyglądać i smakować zupełnie inaczej, w zależności od kontynentu czy kraju, z którego pochodzą.
Strona: 1