Artykuły i poradniki Recepty:
Bakteria Helicobacter pylori a anemia
M-S-M
Kilka słów:
Odkrycie zasiedlającej żołądek bakterii Helicobacter pylori (H. pylori) zmieniło oblicze współczesnej gastroenterologii. Dzięki niemu poznaliśmy przyczynę wielu schorzeń, w tym choroby wrzodowej, zapalenia błony śluzowej żołądka i raka żołądka. Co ciekawe, najnowsze badania wykazały związek między zakażeniem H. pylori i niektórych chorób zlokalizowanych poza żołądkiem.
Kwas foliowy: ważny nie tylko w ciąży
M-S-M
Kilka słów:
Kwas foliowy jest niezbędny nam wszystkim m. in. do prawidłowego funkcjonowania układu krwiotwórczego i nerwowego. Pierwiastek ten ma szczególne znaczenie dla kobiet przed ciążą i w ciąży. Udowodniono, że kwas foliowy podawany kobietom przed poczęciem i w pierwszych 12-tu tygodniach stanu błogosławionego powoduje znaczne zmniejszenie częstości występowania wrodzonych wad rozwojowych ośrodkowego układu nerwowego u dzieci.
Rusza pierwsza kampania dla osób ze spastycznością poudarową ręki
M-S-M
Kilka słów:
Dłonie stanowią jedną z najważniejszych części ciała. Dzięki nim poznajemy świat, wyrażamy emocje i zawieramy nowe znajomości. Kiedy dłonie tracą swoją sprawność, najłatwiejsze czynności stają się wyzwaniem. Z taką sytuacją zmagają się osoby dotknięte spastycznością kończyny górnej po udarze mózgu. Aby ułatwić pacjentom ze spastycznością powrót do życia sprzed choroby, Fundacja Udaru Mózgu wraz ze Stowarzyszeniem Fizjoterapia Polska rozpoczynają kampanię edukacyjną „Otwórz dłoń po udarze”.
Pieczątki lekarskie – wymogi prawne
WP
Kilka słów:
Większość pieczątek nie jest prawnie regulowanych, na ten moment nawet pieczątki firmowe nie są w naszym kraju wymagane. Istnieje jednak grupa pieczątek, która powinna spełniać określone wymogi zawarte w uchwałach i rozporządzeniach, tak aby były ważne w świetle prawa. Takimi pieczątkami są pieczątki lekarskie, których zawartość regulują rozporządzenia Ministra Zdrowia, Naczelnej Rady Lekarskiej i Krajowej Rady Lekarsko-Weterynaryjnej.
Aktywni potrzebują więcej żelaza
M-S-M
Kilka słów:
Powszechnie wiadomo, że w dbaniu o zgrabną sylwetkę i wysportowane ciało pomagają ćwiczenia fizyczne oraz odpowiednia dieta. Nie zawsze istnieje możliwość przygotowania zbilansowanych posiłków, dlatego osoby aktywne coraz częściej sięgają po suplementy diety. Ze względu na zwiększone zapotrzebowanie i znaczną utratę żelaza przez uprawiających sport, suplementacja tego pierwiastka jest im szczególnie polecana.
Jak zwiększyć ilość żelaza w diecie?
M-S-M
Kilka słów:
Żelazo (Fe) jest mikroelementem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jego niedobory mogą prowadzić do anemii i innych problemów zdrowotnych. Z powodu słabej wchłanialności żelaza przeciętna dieta nie zapewnia nam odpowiedniej ilości tego pierwiastka. Aby zapobiegać konsekwencjom zdrowotnym deficytów, powinniśmy przygotowywać posiłki z większą dbałością o zawartość produktów bogatych w żelazo i ułatwiających jego przyswajanie.
Przesilenie wiosenne czy niedobór żelaza?
M-S-M
Kilka słów:
Zmęczenie i znużenie, które odczuwamy wraz z nadejściem wiosny, mogą być objawami niedoboru żelaza. Po zimie, aby wspomóc regenerację organizmu powinniśmy wzbogacić dietę o produkty bogate w ten pierwiastek. Należy jednak pamiętać, że przyswajanie żelaza z pożywienia jest niewielkie i dlatego warto rozważyć jego suplementację.
Niedobór żelaza – problem globalny
M-S-M
Kilka słów:
Żelazo (Fe) jest mikroelementem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) niedobór tego pierwiastka jest najczęstszym i najbardziej powszechnym zaburzeniem żywieniowym na świecie [1]. Dotyczy on przede wszystkim kobiet i dzieci w krajach rozwijających się, ale jest również jedynym niedoborem żywieniowym osiągającym znaczący rozmiar w krajach uprzemysłowionych.
Szafran poprawia nastrój
M-S-M
Kilka słów:
Właściwości prozdrowotne szafranu znane są od tysięcy lat. Już starożytni stosowali go w łagodzeniu objawów melancholii. To zwyczajowe zastosowanie znalazło potwierdzenie we współczesnych badaniach klinicznych. Po środki zawierające szafran warto sięgnąć zimą, kiedy to – z powodu niedostatecznej ilości światła słonecznego – częściej dopada nas przygnębienie, apatia i kłopoty z koncentracją.