Artykuły i poradniki Anemia:
Olsztyńscy naukowcy opracowali mieszankę do wypieku chleba dla chorych na celiakię
M-S-M
Kilka słów:
Specjalną mieszankę do wypieku chleba bezglutenowego wzbogaconą w łatwo przyswajalny wapń z dodatkiem prebiotyku opracowali olsztyńscy naukowcy. Opatentowany właśnie produkt jest polecany chorym na celiakię, która wiąże się z nietolerancją glutenu.
Bakteria Helicobacter pylori a anemia
M-S-M
Kilka słów:
Odkrycie zasiedlającej żołądek bakterii Helicobacter pylori (H. pylori) zmieniło oblicze współczesnej gastroenterologii. Dzięki niemu poznaliśmy przyczynę wielu schorzeń, w tym choroby wrzodowej, zapalenia błony śluzowej żołądka i raka żołądka. Co ciekawe, najnowsze badania wykazały związek między zakażeniem H. pylori i niektórych chorób zlokalizowanych poza żołądkiem.
Jak zwiększyć ilość żelaza w diecie?
M-S-M
Kilka słów:
Żelazo (Fe) jest mikroelementem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jego niedobory mogą prowadzić do anemii i innych problemów zdrowotnych. Z powodu słabej wchłanialności żelaza przeciętna dieta nie zapewnia nam odpowiedniej ilości tego pierwiastka. Aby zapobiegać konsekwencjom zdrowotnym deficytów, powinniśmy przygotowywać posiłki z większą dbałością o zawartość produktów bogatych w żelazo i ułatwiających jego przyswajanie.
Nowoczesna medycyna receptą na szczęśliwe macierzyństwo
M-S-M
Kilka słów:
Instynkt macierzyński – prędzej czy później, ale zawsze się pojawia. Jednak we współczesnym społeczeństwie coraz częściej występuje problem niepłodności. Jeszcze kilka lat temu był to temat tabu. Obecnie otwarcie mówi się o niepłodności, tak samo, jak o tym, że można ją leczyć i cieszyć się z przyjścia dziecka na świat.
Żelazo – pierwiastek kształtujący przyszłość Twojego dziecka
M-S-M
Kilka słów:
Według danych przygotowanych przez Center for Disease Control, co roku u 14% dzieci w wieku od 1 do 2 lat zostaje zdiagnozowana anemia. Ponad 392 tys. osób z tej przyczyny wymaga hospitalizacji, a średnia długość pobytu w szpitalu wynosi około 4 dni. W Polsce każdego roku u ponad 55% kobiet w ciąży, lekarz podczas badań morfologicznych diagnozuje niedokrwistość.
Nie daj się rakowi
M-S-M
Kilka słów:
Jedną z najgroźniejszych chorób współcześnie nękających ludzi jest rak. Nowotwór to druga w kolejności przyczyna umieralności po chorobach układu krążenia, która przyniosła już więcej ofiar niż wszystkie wojny XX wieku.
Niedobór żelaza – problem globalny
M-S-M
Kilka słów:
Żelazo (Fe) jest mikroelementem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) niedobór tego pierwiastka jest najczęstszym i najbardziej powszechnym zaburzeniem żywieniowym na świecie [1]. Dotyczy on przede wszystkim kobiet i dzieci w krajach rozwijających się, ale jest również jedynym niedoborem żywieniowym osiągającym znaczący rozmiar w krajach uprzemysłowionych.
Jak prawidłowo się odżywiać i ćwiczyć w ciąży
M-S-M
Kilka słów:
Ciąża to piękny i niezapomniany okres w życiu kobiety. Jednak, by tak właśnie przebiegał, konieczne są systematyczne kontrole lekarskie, odpowiednie żywienie i adekwatna do stanu zdrowia matki aktywność fizyczna – fundamenty zdrowia matki i dziecka. Poniżej w zwarty sposób przedstawiamy główne zasady zdrowego żywienia i aktywności fizycznej kobiety we wszystkich trymestrach ciąży.
Jedna kolonoskopia może uchronić przed zgonem na raka jelita grubego
M-S-M
Kilka słów:
Poddanie się raz w życiu kolonoskopii przesiewowej wystarczy, by uchronić się przed zgonem na raka jelita grubego – przypominają eksperci z okazji Miesiąca Świadomości Raka Jelita Grubego, obchodzonego w marcu.
Podstawowe witaminy i minerały w czasie ciąży
PR
Kilka słów:
Dieta kobiety w ciąży nawet ta najbardziej urozmaicona wymaga dodatkowej dawki witamin. Szczególnie w tym czasie zalecany jest kwas foliowy. Zmniejsza on ryzyko poronień i zapobiega przedwczesnym porodom.
Strona: 1 2