Artykuły i poradniki E W Żywności:
5 faktów na temat suplementacji folianów
PR
Kilka słów:
Eksperci nie mają wątpliwości – foliany są niezbędne dla zachowania zdrowia, a ponieważ nasz organizm sam nie potrafi ich wytwarzać, trzeba uwzględniać je w diecie bądź suplementować.
Suplementacja folianów w prewencji wady cewy nerwowej – na czas i skutecznie
M-S-M
Kilka słów:
Jak podaje Instytut Matki i Dziecka, każdego roku 2 tys. dzieci przychodzi na świat z wadą cewy nerwowej . W latach ’80 naukowcy potwierdzili w badaniach obserwacje prowadzone od połowy XX w., wskazujące, że składnikiem odżywczym, który odgrywa kluczową rolę w profilaktyce tego schorzenia jest kwas foliowy. Przeciętna dieta Polek pokrywa jednak tylko do 50% zapotrzebowania na ten składnik, dlatego eksperci zalecają jego dodatkową suplementację.
Naturalne probiotyki dla ochrony układu pokarmowego
M-S-M
Kilka słów:
Chociaż bakterie w układzie pokarmowym kojarzą się przede wszystkim z uciążliwymi dolegliwościami, to niektóre z nich służą ochronie zdrowia. Chodzi o bakterie jelitowe zwane probiotykami, które odpowiadają za unikanie niestrawności, podatności na biegunki i osłabienia systemu odpornościowego.
„E” nie takie straszne, jak o nich mówią
M-S-M
Kilka słów:
E-234 na śniadanie? E-280 z obiadem? E-350 wraz z kolacja? Smacznego. Nie ma się czego bać. Wiele z dodatków do żywności kryjących się pod symbolem „E” to zwykłe naturalne dodatki, z którymi mamy do czynienia na co dzień w owocach, mięsie czy nabiale.
Strona: 1