Artykuły i poradniki Celiakia:
Bez glutenu znaczy zdrowiej?
LAW
Kilka słów:
Do niedawna specjaliści zalecali eliminację glutenu wyłącznie chorym na celiakię oraz osobom z alergią na pszenicę. Obecnie wiele osób bez któregokolwiek z wymienionych schorzeń stosuje dietę bezglutenową i odczuwa poprawę samopoczucia. Czy oznacza to, że dieta ta jest dobra dla wszystkich? Czym jest wrażliwość na gluten?
Olsztyńscy naukowcy opracowali mieszankę do wypieku chleba dla chorych na celiakię
M-S-M
Kilka słów:
Specjalną mieszankę do wypieku chleba bezglutenowego wzbogaconą w łatwo przyswajalny wapń z dodatkiem prebiotyku opracowali olsztyńscy naukowcy. Opatentowany właśnie produkt jest polecany chorym na celiakię, która wiąże się z nietolerancją glutenu.
Polscy specjaliści opracowali nowy poradnik żywienia niemowląt
M-S-M
Kilka słów:
Kiedy i jak wprowadzać różne pokarmy do diety niemowlęcia? Jak uniknąć najczęstszych błędów żywieniowych? Czy są pokarmy lepsze i gorsze? Na te i inne pytania odpowiada opracowany przez polskich pediatrów i dietetyków nowy „Poradnik żywienia niemowląt”.
Menu bez glutenu na Targach Regionalia
M-S-M
Kilka słów:
Menu bez glutenu oraz żywność bezglutenowa – to temat prelekcji organizowanej pierwszego dnia Targów Produktów Regionalnych Regionalia, które odbędą się 19-21 kwietnia w warszawskim centrum MT Polska.
Strona: 1