Ta witryna wykorzystuje pliki cookies by zarządzać sesją użytkownika. Cookies używane są także do monitorowania statystyk strony, oraz zarządzania reklamami.
W kazdej chwili możesz wyłączyć cookies. Wyłączenie ciasteczek może spowodować nieprawidłowe działanie witryny. Więcej w naszej polityce prywatności.

Artykuł:

Tłuszcz trzewny – zagrożenie dla zdrowia

Napisany przez M-S-M, dnia 2015-06-17 09:41:01

Otyłość trzewna jest główną przyczyną rozwijającego się w jej następstwie zespołu metabolicznego. Zwiększenie ilości trzewnej tkanki tłuszczowej (Visceral Adipose Tissue – VAT) ma większy wpływ na zdrowie niż tkanka tłuszczowa podskórna. A jej nadmierna ilość ma wpływ na szereg procesów metabolicznych i pracę narządów.

Tkanka tłuszczowa trzewna (VAT - Visceral Adipose Tissue) składa się głównie z tkanki tłuszczowej zlokalizowanej w sieci i krezce (blaszce otrzewnej zawierającej naczynia krwionośne, utrzymującej narządy jamy brzusznej: jelitażołądekjajnikijajowody). Uważa się, że nadmierna jej ilość ma wpływ na szereg procesów metabolicznych i pracę narządów. W czasie wzrostu objętości VAT wzrasta ilość wydzielanych „złych związków”, takich jak: TNF- α, PAI-1, MCP-1. Przypuszcza się, że białka te wpływają m.in. na rozwój objawów takich jak hiperglikemia i zakrzepica naczyń krwionośnych.

Badania kliniczne wskazują, że nadmiar tkanki tłuszczowej wewnętrznej jest związany z takimi chorobami, jak: choroby układu sercowo-naczyniowego, nie-tłuszczowe  stłuszczenie wątroby, jak również ze zwiększoną całkowitą śmiertelnością (nawet 5 – krotną). W ostatnich latach stwierdzono silną korelacje VAT z powstawaniem nowotworów, głównie przewodu pokarmowego. Badania epidemiologiczne wykazały korelacje VAT ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka jelita grubego, przełyku, trzustki i wątroby. Baddly i wsp. wykazali ze VAT ma wpływ na progresję przełyku Barreta do gruczolakoraka przełyku. Stwierdzono również, mierzona w CT (tomografii komputerowej) tkanka tłuszczowa wewnętrzna (niezależnie od BMI) u chorych z gruczolakorakiem żołądka i u chorych z rakiem płaskonabłonkowych przełyku, miała większą powierzchnię w prownaniu z grupą kontrolną. Badania epidemiologiczne pokazują, że zwiększenie VAT o każde 10 cm2, mierzone w CT zwiększa ryzyko zachorowania na przełyk Barreta (stan przednowotworowy) o 9%.

Badania wykazały także korelację VAT ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka jelita grubego, przełyku, trzustki i wątroby. W badaniu przeprowadzonym w Japonii stwierdzono, że ekstrakt z owoców liczi zawarty w Oligo-Elite powoduje znaczącą redukcję masy ciała, obwodu brzucha, tkanki tłuszczowej trzewnej oraz zmniejszenie insulinooporności (czynnik predysponujący do rozwoju cukrzycy).

Oligo-Elite, 150 zł/30 kaps., www.oligo-elite.pl

Nasz ekspert: dr n. med. Norbert Szaluś – specjalista w zakresie medycyny nuklearnej i terapii izotopowej. Główne zainteresowania zawodowe obejmują celowaną receptorową diagnostykę i terapię chorób onkologicznych pochodnymi peptydów znakowanych radioizotopowo, jak również zastosowanie techniki PET-CT w diagnostyce chorób onkologicznych. Od kilku lat studiuje zagadnienia związane z immunologicznym działaniem preparatów związków naturalnych w chorobach przewlekłych, jak również naukowo i praktycznie zajmuje się profilaktyką i terapią chorób cywilizacyjnych z zastosowaniem związków roślinnych (m.in. polifenoli).

 

 

PR

Użyte tagi: redukacja masy ciała, redukcja tkanki tłuszczowej, BMI, otyłość, leczenie otyłości

Zobacz także:

Komentuj:

Centra i gabinety | Artykuły i Poradniki | Dodaj Klinikę/Centrum/Gabinet | Reklama | Newsletter | Regulamin | Partnerzy | O nas / Kontakt

© 2012 - 2024 Aplit Wszelkie prawa zastrzeżone.