Ta witryna wykorzystuje pliki cookies by zarządzać sesją użytkownika. Cookies używane są także do monitorowania statystyk strony, oraz zarządzania reklamami.
W kazdej chwili możesz wyłączyć cookies. Wyłączenie ciasteczek może spowodować nieprawidłowe działanie witryny. Więcej w naszej polityce prywatności.

Artykuł:

Skutki nieracjonalnego żywienia dzieci

Napisany przez PR, dnia 2010-08-30 12:23:25

Styl życia jest jednym z najważniejszych warunków prawidłowego rozwoju dziecka. Jest czynnikiem kształtującym się poprzez wzajemnie oddziaływanie na siebie warunków życia oraz wzorów zachowań.

Skutkiem nieracjonalnego żywienia dla zdrowia i przebiegu edukacji są mogą być :

1) Zwiększone ryzyko występowania:
• Otyłości i nadciśnienia,
• Niedokrwistości u dziewcząt i młodych kobiet,
• Wczesnego rozwoju miażdżycy,
• Chorób układu pokarmowego (zaparcia, nowotwory jelita grubego przy diecie nisko resztkowej);
2) Zmniejszenie dyspozycji do pracy szkolnej i występowanie zaburzeń    psychosomatycznych.


Oznacza to, iż uwaga dziecka znacznie się osłabia. Dziecko nie może się skupić na nauce, nie ma siły ćwiczyć na wychowaniu fizycznym, jest podenerwowane, głodne, rozdrażnione oraz niewydajne.
Szczególną uwagę należy zwrócić na to, iż większość dzieci zastępuje pierwsze śniadanie produktami zakupionymi w sklepikach szkolnych. Natomiast ważne jest to, iż niektóre szkoły zakazały sprzedaży tych produktów, które mają negatywny wpływ na rozwój dzieci. Są to m.in. chipsy, pączki, batony, ciastka, frytki, hot dogi, coca cola, które określone są mianem Fast fordów. Warto wspomnieć także o produktach INSTANT, w których skład wchodzą m.in. różnego rodzaju zupki typu „gorący kubek”, McDonald, czy tez KFC. Zapracowane matki serwują swoim dzieciom zupki w proszku z dużą zawartością składników chemicznych E, – które są gotowe w 3 minuty.
Szczególną uwagę chciałabym zwrócić na żywność zakupywaną w sieci restauracji McDonald’s.

Kultura Fast ford została zapoczątkowana w Stanach Zjednoczonych. Powstanie owej kultury związane było z sieciami kolejowymi, a dokładniej z nieustannym przesiadaniem się pasażerów z pociągu do pociągu. Wymagało to stworzenie „szybkiej” obsługi związanej ze spożywaniem posiłków. Kolejnym głównym powodem powstawania lokali, w których podawane jest „szybkie jedzenie” był wzrost rozwoju samochodowego oraz zwiększająca się ilość nieustannie budowanych szos oraz autostrad.  „Jadąc przez czas i przestrzeń szybkim samochodem nie ma się zwykle czasu na długie spożywanie posiłków; pragnie się zjeść coś szybko coś szybkiego” .    
 

Czytaj więcej: kliniki położnicze

Użyte tagi:

Zobacz także:

Komentuj:

Centra i gabinety | Artykuły i Poradniki | Dodaj Klinikę/Centrum/Gabinet | Reklama | Newsletter | Regulamin | Partnerzy | O nas / Kontakt

© 2012 - 2024 Aplit Wszelkie prawa zastrzeżone.