Ta witryna wykorzystuje pliki cookies by zarządzać sesją użytkownika. Cookies używane są także do monitorowania statystyk strony, oraz zarządzania reklamami.
W kazdej chwili możesz wyłączyć cookies. Wyłączenie ciasteczek może spowodować nieprawidłowe działanie witryny. Więcej w naszej polityce prywatności.

Artykuł:

"Niechaj pożywienie będzie lekarstwem,..."

Napisany przez WP, dnia 2014-12-19 13:22:52

…a lekarstwo pożywieniem”. Słowa Hipokratesa, ojca współczesnej medycyny nigdy nie straciły na wartości. Każda dieta ma wpływ na cały organizm człowieka. Od nas zależy tylko, czy będzie to wpływ pozytywny, czy negatywny. Wiadomo, że może ona prowadzić do poważnych chorób lub tylko nieprzyjemnych dolegliwości. Dieta może również utrzymywać całe ciało w dobrej kondycji, pozwalać cieszyć długim życiem, a odpowiednio skomponowana może być ukierunkowana nawet na leczenie raka.

Dlaczego właściwy sposób odżywiania jest tak ważny w chorobach nowotworowych? Jaką dietę stosować w walce z rakiem?

Odżywianie jako profilaktyka i lekarstwo

Niezwykle istotna rola, jaką odgrywa odżywianie w stanie zdrowia człowieka została już udowodniona. Ważna jest również w chorobie nowotworowej, gdzie przede wszystkim powinna chronić organizm chorego przed negatywnymi i ubocznymi skutkami leczenia onkologicznego, a także przeciwdziałać dalszemu rozwojowi choroby i chronić przed przerzutami. Odpowiednia dieta może także uchronić osoby zdrowe przed zachorowaniem.

Jak wygląda dieta w walce z rakiem?

Osoby chorujące na raka często nie mają apetytu, co spowodowane jest podjęciem leczenia. Skutkuje to ogólnym osłabieniem, a przecież organizm powinien mieć siły by walczyć. Dlatego dieta w walce z rakiem powinna być przede wszystkim wysokokaloryczna, dostarczać odpowiedniej porcji energii i oczywiście niezbędnych składników odżywczych. Dieta ta powinna być lekkostrawna i bogata w produkty białkowe oraz produkty, które zawierają duże ilości tłuszczy roślinnych. Tłuszcze roślinne powinny mieć właściwości zatrzymujące rozwój komórek rakowych oraz zapobiegające przerzutom. Duże znaczenie ma także przyjmowanie produktów bogatych w przeciwutleniacze, jak witamina A, E i C. Istnieje lista pokarmów, tzw. nutraceutyków, które maja silne właściwości przeciwnowotworowe. Znajdują się na niej m.in. kapusta, soja, maliny, borówki, zielona herbata, czosnek i gorzka czekolada, brokuły, olej słonecznikowy, lniany, nasiona słonecznika i orzechy, zielone i czerwone warzywa i owoce, winogrona, cytrusy, jagody, melony i wiele innych. Zawierają one związki, które niszczą komórki rakowe, zapobiegają ich rozwojowi oraz wzmacniają układ odpornościowy chorego. Główną zasadą przygotowywania potraw w chorobie nowotworowej jest bezwzględne unikanie smażenia, grillowania, pieczenia. Najlepszym sposobem jest gotowanie, zwłaszcza na parze oraz zagęszczanie zup i sosów tylko, jeśli to konieczne, mlekiem i mąką, zamiast tłustymi i ciężkimi zasmażkami.


Użyte tagi: sport, zdrowe odżywianie, dieta dla chorych na raka

Zobacz także:

Komentuj:

Centra i gabinety | Artykuły i Poradniki | Dodaj Klinikę/Centrum/Gabinet | Reklama | Newsletter | Regulamin | Partnerzy | O nas / Kontakt

© 2012 - 2024 Aplit Wszelkie prawa zastrzeżone.