Ta witryna wykorzystuje pliki cookies by zarządzać sesją użytkownika. Cookies używane są także do monitorowania statystyk strony, oraz zarządzania reklamami.
W kazdej chwili możesz wyłączyć cookies. Wyłączenie ciasteczek może spowodować nieprawidłowe działanie witryny. Więcej w naszej polityce prywatności.

Artykuł:

JEM ZDROWO: węglowodany, indeks glikemiczny i inne składniki

Napisany przez PR, dnia 2011-08-25 19:31:57

W niniejszej publikacji obok zawartości węglowodanów zamieszczono wskaźniki dla indeksu glikemicznego (IG) oraz ładunku glikemicznego (ŁG) w produktach spożywczych.

W niniejszej publikacji obok zawartości węglowodanów zamieszczono wskaźniki dla indeksu glikemicznego (IG) oraz ładunku glikemicznego (ŁG) w produktach spożywczych. Uwzględnianie tych wskaźników odgrywa ważną rolę w żywieniu osób z nadwagą, otyłością, a także z zaburzeniami przemiany lipidowej, u chorych na cukrzycę i choroby układu krążenia. Książka z pewnością przyda się do planowania jadłospisów także osobom zdrowym, jeśli chcą odżywiać się racjonalnie.

Indeks glikemiczny (IG) to wskaźnik zawartości cukru w produkcie węglowodanowym. Wartość IG, określa wzrost glukozy we krwi, po spożyciu danego produktu. Dzięki tej informacji, możemy wybierać produkty o niskiej wartości IG i ograniczyć poziom glukozy we krwi.

W naszym społeczeństwie obserwuje się tendencję do spożywania żywności bogatej w cukier rafinowany, a więc produktów o wysokim indeksie glikemicznym, co sprzyja dodatniemu bilansowi energetycznemu i rozwojowi chorób cywilizacyjnych, związanych z zaburzeniami przemiany materii, tj. nadwaga, otyłość, cukrzyca, miażdżyca, choroby układu sercowo-naczyniowego, nowotwory i wiele innych. Jednym z aktualnych zaleceń dietetycznych, mających na celu profilaktykę tych chorób, jest zmiana sposobu żywienia polegająca na włączeniu do codziennej diety większej ilości węglowodanów złożonych o niskim indeksie glikemicznym.

Niniejszy poradnik zawiera indeksy glikemiczne i inne wartości odżywcze najczęściej spożywanych produktów. Jest niezbędną pozycją w kuchni każdego diabetyka, ale też będzie nieoceniony dla wszystkich, którzy chcą dbać o prawidłowo zbilansowaną dietę.

Autorzy: Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.

Format: 14,5 cm × 20,5 cm, 277 stron, oprawa miękka

Wydanie I, 2011 rok

Cena katalogowa: 29 zł

Wydawnictwo Lekarskie PZWL Sp. z o.o.

Księgarnia firmowa

ul. Długa 23/25

Warszawa

tel./fax. 22 831 42 83

 

Księgarnie internetowe:

www.pzwl.pl

www.ksiegarnia.nursing.com.pl

Użyte tagi:

Zobacz także:

Komentuj:

Centra i gabinety | Artykuły i Poradniki | Dodaj Klinikę/Centrum/Gabinet | Reklama | Newsletter | Regulamin | Partnerzy | O nas / Kontakt

© 2012 - 2024 Aplit Wszelkie prawa zastrzeżone.