Ta witryna wykorzystuje pliki cookies by zarządzać sesją użytkownika. Cookies używane są także do monitorowania statystyk strony, oraz zarządzania reklamami.
W kazdej chwili możesz wyłączyć cookies. Wyłączenie ciasteczek może spowodować nieprawidłowe działanie witryny. Więcej w naszej polityce prywatności.

Artykuł:

Wpływ herbaty na organizm człowieka

Napisany przez WP, dnia 2015-08-25 09:47:45

Herbata jest najbardziej popularnym (tuż po samej wodzie) napojem na całym świecie. Nic dziwnego – nie dość że ma niesamowity smak i aromat, to jeszcze ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie.

Zalety picia herbaty

Herbata to orzeźwiający napój, który nie tylko smakuje, ale i przynosi korzyści naszemu zdrowiu. Każdy łyk naparu wzmacnia nasz organizm i poprawia naszą urodę. Herbata ma także właściwości pobudzające (dzięki zawartości teiny), jednak jest o wiele zdrowsza od kawy. Ponadto teina działa subtelniej i dłużej niż kofeina.

Herbata zawiera różne cenne związki mineralne i witaminy (m.in. B1, B2, C), sód, potas, magnez, wapń, teinę i taninę… a to dopiero początek tej listy. W naparze znajduje się także sporo przeciwutleniaczy, których spożywanie zapobiega nowotworom. Napar herbaciany przyspiesza i reguluje procesy trawienne, posiada właściwości bakteriobójcze i bakteriostatyczne, pozytywnie wpływa na wątrobę, śledzionę, nerki i nadnercza.

Herbata czerwona, czarna, biała i zielona to tak naprawdę ta sama roślina, która jest poddawana różnym procesom. Jednak oprócz właściwości ogólnych, które posiada każdy gatunek herbaty, są też i takie, które cechują poszczególne rodzaje.


Każdy gatunek ma swoje własne właściwości

Herbata biała jest często polecana latem, ponieważ jest bardzo orzeźwiająca, a przy tym wzmacnia koncentrację. Spośród wszystkich gatunków posiada najsilniejsze właściwości antyoksydacyjne i antymutagenne – tym samym zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Herbata zielona znana jest także jako „eliksir młodości”, głównie ze względu na dużo zawartość przeciwutleniaczy, które spowalniają procesy starzenia się skóry.

Najbardziej popularną herbatą jest czarna odmiana, która działa na organizm bakteriobójczo i rozgrzewająco. Regularne jej picie poprawi naszą sprawność myślenia i wzmocni umiejętność koncentracji. Natomiast czerwona herbata zwana jest „zabójcą tłuszczu” – spośród wszystkich gatunków naparu najbardziej pobudza wytwarzanie soków trawiennych i stymuluje pracę jelit, co wpływa na przyspieszenie metabolizmu i spalania tłuszczów.

Więcej informacji o właściwościach poszczególnych gatunków herbaty znajdziemy na www.herbata.info.

Użyte tagi: Herbata, herbata.info, herbata zielona, herbata biała, herbata czarna

Zobacz także:

Komentuj:

Centra i gabinety | Artykuły i Poradniki | Dodaj Klinikę/Centrum/Gabinet | Reklama | Newsletter | Regulamin | Partnerzy | O nas / Kontakt

© 2012 - 2024 Aplit Wszelkie prawa zastrzeżone.