Ta witryna wykorzystuje pliki cookies by zarządzać sesją użytkownika. Cookies używane są także do monitorowania statystyk strony, oraz zarządzania reklamami.
W kazdej chwili możesz wyłączyć cookies. Wyłączenie ciasteczek może spowodować nieprawidłowe działanie witryny. Więcej w naszej polityce prywatności.

Artykuł:

Stosujesz leki przeciwzakrzepowe? Zwróć uwagę na swoją dietę!

Napisany przez Laboratorium genetyczne testDNA, dnia 2018-03-01 11:25:19

Zakrzepica żył głębokich, migotanie przedsionków, trombofilia wrodzona – to tylko wybrane spośród wielu schorzeń, w których stosuje się leki przeciwzakrzepowe. Często chorzy nie zdają sobie sprawy, jak ogromny wpływ na skuteczność tych preparatów ma dieta. Których produktów spożywczych należy unikać podczas ich przyjmowania, a których jeść więcej?

Jeśli zażywasz warfarynę lub acenokumarol, kontroluj poziom witaminy K

Osoby przyjmujące acenokumarol lub warfarynę (popularne środki lecznicze rozrzedzające krew) są bardziej wrażliwe na zmiany w stężeniu witaminy K - obecnej głównie w produktach roślinnych. Spożywanie dużych ilości tej witaminy obniża przeciwzakrzepowe właściwości leku, przez co staje się on mniej skuteczny. Gdy chory przesadzi z jedzeniem produktów bogatych w witaminę K, np. często sięga po sałatę, może u niego dojść do spadku poziomu INR – jednego z najważniejszych wskaźników krzepnięcia. Taka sytuacja wymusi na chorym przyjmowanie większej dawki leku przeciwzakrzepowego, ponieważ niskie INR oznacza, że krew jest zbyt gęsta.

Gdyby z kolei chory całkowicie zaprzestał jedzenia sałaty, wskaźnik INR wzrósłby, a jego krew zrobiłaby się zbyt rzadka. Stosując leki przeciwzakrzepowe chory musi więc bardzo pilnować, aby poziom witaminy K utrzymywał się na względnie stałym poziomie, gdyż zarówno zbyt duże spadki, jak i zbyt gwałtowne wzrosty tego składnika w organizmie będą dla niego niebezpieczne [2]. O żadnych rewolucjach w diecie nie może być więc mowy.

Leki przeciwzakrzepowe – jakich produktów spożywczych unikać podczas ich przyjmowania?

Najbogatsze w witaminę K są zielone warzywa, w tym sałata, brokuły, brukselka, kapusta, szarłat (amarantus), awokado, groszek, pietruszka, szczypior, liście karczocha, ogórek zielony (a właściwie jego skórka), kalafior, kalarepa czy boćwina. Jedzenie tych produktów w dużych ilościach osłabi działanie środków na rozrzedzenie krwi. Podobnie jak dziurawiec zwyczajny i żeń-szeń. To z kolei będzie wiązało się z wyższym ryzykiem wystąpienia zakrzepicy i innych groźnych powikłań.

Wzmacniać działanie leków przeciwzakrzepowych będą z kolei zioła takie jak szałwia, rumianek miłorząb, arcydzięgiel, papaja oraz czosnek i cebula. Chory musi też uważać z niektórymi napojami – soki żurawinowy czy grejpfrutowy mogą nasilać działanie warfaryny, podobnie jak duże ilości alkoholu [1].


Przyjmujesz leki przeciwzakrzepowe? Nie przesadzaj z nawodnieniem

Duże ilości płynów rozrzedzają krew, co przy dodatkowym stosowaniu leków przeciwzakrzepowych może zakończyć się nadmiernym krwawieniem. Odwodnienie doprowadzi z kolei do zagęszczenia krwi, co będzie sprzyjało tworzeniu się niebezpiecznych skrzeplin. No dobrze, a co zatem można, a nawet powinno się jeść w trakcie brania leków rozrzedzających krew?

Leki przeciwzakrzepowe a dieta – produkty dozwolone

Dla osoby przyjmującej leki rozrzedzającej krew bezpieczne będą przede wszystkim owoce oraz warzywa (poza wymienionymi). Bez obaw może ona sięgać po marchew, ziemniaki, jabłka, truskawki czy pomarańcze. Są to produkty o niskiej zawartości witaminy K, w związku z czym nie zaburzają działania takich leków, jak warfaryna czy acenokumarol. Przed rozpoczęciem przyjmowania leków na rozrzedzenie krwi na pewno warto udać się po poradę do dietetyka, który ułoży plan żywieniowy, odpowiedni dla naszego stanu zdrowia oraz uwzględniający wszystkie leki, jakie zażywamy.

Źródła:

[1] https://bazalekow.mp.pl/leki/doctor_subst.html?id=2158

[2] www.ptkardio.pl/pobierz/bf1c626ada7da835d3545a672a928b45/

 

Autor: Natalia Jeziorska, www.testDNA.pl

Zdjęcie: phloenphoto/depositphotos.com

Użyte tagi: leki przeciwzakrzepowe

Komentuj:

Centra i gabinety | Artykuły i Poradniki | Dodaj Klinikę/Centrum/Gabinet | Reklama | Newsletter | Regulamin | Partnerzy | O nas / Kontakt

© 2012 - 2018 Aplit Wszelkie prawa zastrzeżone.