Ta witryna wykorzystuje pliki cookies by zarządzać sesją użytkownika. Cookies używane są także do monitorowania statystyk strony, oraz zarządzania reklamami.
W kazdej chwili możesz wyłączyć cookies. Wyłączenie ciasteczek może spowodować nieprawidłowe działanie witryny. Więcej w naszej polityce prywatności.

Artykuł:

POZNAJ PRAWDZIWĄ PRZYCZYNĘ MIAŻDŻYCY

Napisany przez Laboratorium genetyczne testDNA, dnia 2016-04-07 12:13:11

O wpływie złego cholesterolu na rozwój miażdżycy mówi się bardzo dużo. To jednak nie jedyna możliwa przyczyna rozwoju tej choroby. Za zwężanie tętnic odpowiadać może też zbyt wysoki poziom innej substancji – homocysteiny. Jej nadmiar wynikać może z predyspozycji genetycznych, a dokładnie z mutacji genu MTHFR, który powinien zapewniać właściwe jej przetwarzanie.

Miażdżyca to choroba tętnic, polegająca na zwężaniu naczyń krwionośnych. Jest ona powodowana odkładaniem się na ich wewnętrznych ścianach zbędnych substancji – przede wszystkim cholesterolu, ale również innych tłuszczy, kolagenu czy wapnia, które wspólnie tworzą tzw. blaszkę miażdżycową. Proces ten jest długotrwały i stopniowy, ale ostatecznie może prowadzić do całkowitego zamknięcia tętnicy i tym samym niedokrwienia (i niedotlenienia) narządów. Miażdżyca zwiększa więc ryzyko wystąpienia zawału serca czyudaru mózgu.


Przyczyna miażdżycy – homocysteina

Homocysteina jest aminokwasem, który powstaje w organizmie jako produkt uboczny przetwarzania białek. Od razu też powinien być przekształcany w inne, nieszkodliwe substancje. Kiedy proces ten zostaje zakłócony, homocysteina odkłada się, co może doprowadzić do hiperhomocysteinemii – czyli nadmiernego jej stężenia we krwi. Jest to niekorzystne, ponieważ homocysteina uszkadza śródbłonek naczyń krwionośnych. W efekcie są one bardziej podatne na gromadzenie cholesterolu i innych substancji, a więc na rozwój zmian miażdżycowych.

Poziom homocysteiny a mutacja MTHFR

Mutacja genu MTHFR zaburza przyswajanie kwasu foliowego, który uczestniczy w procesie metylacji. W procesie tym homocysteina przekształcana jest w substancje nieszkodliwe dla organizmu, a jej poziom naturalnie zostaje obniżony. Niedobór kwasu foliowego wiąże się więc z ryzykiem rozwoju hiperhomocysteinemii, a tym samym może prowadzić do powstania zmian miażdżycowych czy wystąpienia innych chorób naczyniowych.

Miażdżyca – inne przyczyny

Do czynników sprzyjających rozwojowi miażdżycy zalicza się także m.in. starszy wiek, nieprawidłową dietę, małą aktywność fizyczną, nadciśnienie tętnicze czy cukrzycę, a także występowanie w rodzinie chorób o podłożu miażdżycowym. Coraz częściej wskazuje się jednak na zależność pomiędzy rozwojem miażdżycy a wspomnianym już, zbyt wysokim poziomem homocysteiny.

Jak uchronić się przed rozwojem miażdżycy?

Wśród działań profilaktycznych najczęściej wymienia się wybór odpowiedniej diety. Warto pamiętać, że powinna ona nie tylko eliminować cholesterol, ale też dostarczać organizmowi kwas foliowy, który pomoże obniżyć poziom szkodliwej homocysteiny. Będzie to zatem dieta bogata w podroby, zielone warzywa czy rośliny strączkowe. Dobrze też dla pewności wykonać badanie wymazu z policzka pod kątem mutacji genu MTHFR, ponieważ osoby posiadające tę mutację powinny przyjmować kwas foliowy tylko w odpowiednio przetworzonej formie.

Autor: testDNA.pl, www.testdna.pl

Zdjęcie: ©SergeyNivens/Depositphotos.com

Użyte tagi: testDNA, test DNA, DNA, miażdżyca, zdrowie

Zobacz także:

Komentuj:

Centra i gabinety | Artykuły i Poradniki | Dodaj Klinikę/Centrum/Gabinet | Reklama | Newsletter | Regulamin | Partnerzy | O nas / Kontakt

© 2012 - 2024 Aplit Wszelkie prawa zastrzeżone.