Ta witryna wykorzystuje pliki cookies by zarządzać sesją użytkownika. Cookies używane są także do monitorowania statystyk strony, oraz zarządzania reklamami.
W kazdej chwili możesz wyłączyć cookies. Wyłączenie ciasteczek może spowodować nieprawidłowe działanie witryny. Więcej w naszej polityce prywatności.

Artykuł:

Moc roślinnych bioestrów etylowych kwasów omega 3,6 i 9

Napisany przez WP, dnia 2018-02-26 12:59:08

Kwasy omega są niezbędne dla dobrego samopoczucia każdego człowieka. Te kwasy tłuszczowe jednak nie zawsze są przyjmowane w tempie, w jakim naprawdę ich potrzebujemy. U wegan, którzy z powodu swoich wyborów żywieniowych często żyją bez odpowiednio zbilansowanej diety, potrzeba może być jeszcze większa. Jak więc upewnić się, że dostajesz to, czego potrzebujesz?

Roślinne bioestry etylowe – to jest odpowiedź!

Istnieją trzy ważne kwasy tłuszczowe omega-3,6 i 9 - w tym kwas:

  • alfa-linolenowy,
  • eikozapentaenowy,
  • dokozaheksaenowy.

EPA i DHA znajdują się głównie w rybach, co oznacza, że weganie muszą znaleźć ten niezbędny tłuszcz w innym miejscu. Kwasy tłuszczowe omega-3,6 i 9 są związane z zapobieganiem i leczeniem chorób serca, a także z ich ważną rolą w funkcjonowaniu poznawczym, a nawet w leczeniu depresji.

Tłuszcz to słowo, które dla wielu ludzi na początku jest dość kontrowersyjne i sądzą iż powinno się raz na zawsze wykorzenić ze słownika dietetycznego. Po części jest to prawdą, bowiem istnieją pewne złe tłuszcze, których powinieneś unikać, ale są też i inne, które są niezbędne dla Twojego dobrego zdrowia, ponieważ ciało ich nie wytwarza. Oznacza to znalezienie ich z innych źródeł. Przy zdrowej, zbilansowanej diecie prawdopodobnie możesz spać spokojnie wiedząc, że Twoje ciało otrzymuje to, czego potrzebuje, ale dla niektórych wegan może pojawić się niewielka niepewność co do tego, czy dostają ich zdrową dawkę.

Wystarczająca ilość ALA (kwasu alfa-linolenowego) wymaga większej ilości zaangażowania. Całe szczęście istnieją naturalne źródła tych kwasów odpowiednie dla wegan jak np.:

  • nasiona chia,
  • siemię lniane,
  • nasiona konopi,
  • orzechy włoskie.

Możesz również użyć oleju rzepakowego roślinnego podczas przygotowywania i gotowania żywności, aby dopełnić swoją dietę.

Dlaczego jeszcze estry etylowe kwasów omega 3, 6 i 9 są takie ważne?

Odgrywają również ważną rolę w regulacji i zmniejszaniu stanu zapalnego w ciele. Stan zapalny ma szeroki zakres szkodliwych skutków dla dobrego samopoczucia, w tym chorób skóry, takich jak trądzik, a także problemów zdrowotnych, które mogą wpływać na ruchliwość, takich jak zapalenie stawów. Ponadto, badania wykazały, że omega 3 może pomóc w leczeniu astmy. Jeśli uważasz, że nie jesteś w stanie zapewnić sobie ich w odpowiedniej ilości poprzez dietę, wejdź koniecznie na stronę: http://estrovita.pl/ - być może właśnie tam znajdziesz odpowiedź na tę potrzebę. Warto poświęcić chwilę na taki research – w końcu co, jak co – ale zdrowie jest najważniejsze!

Użyte tagi: roślinne bioestry etylowe, kwasy tłuszczowe omega, kwasy omega

Komentuj:

Centra i gabinety | Artykuły i Poradniki | Dodaj Klinikę/Centrum/Gabinet | Reklama | Newsletter | Regulamin | Partnerzy | O nas / Kontakt

© 2012 - 2024 Aplit Wszelkie prawa zastrzeżone.