Ta witryna wykorzystuje pliki cookies by zarządzać sesją użytkownika. Cookies używane są także do monitorowania statystyk strony, oraz zarządzania reklamami.
W kazdej chwili możesz wyłączyć cookies. Wyłączenie ciasteczek może spowodować nieprawidłowe działanie witryny. Więcej w naszej polityce prywatności.

Artykuł:

Dieta przy zaparciach

Napisany przez WP, dnia 2015-07-21 09:25:38

Zespół jelita drażliwego najczęściej przybiera formę przewlekłych zaparć. Co gorsze, choroba ta jest nieuleczalna, można natomiast skutecznie łagodzić jej objawy. W tym celu medycy zalecają stosowanie odpowiedniej diety, wspomagającej radzenie sobie z tą przykrą dolegliwością.


Remisje ataków zaparciowych występują krótko po posiłku, zatem dobrą praktyką jest notowanie spożywanych codziennie pokarmów w celu wykrycia, które składniki diety wywołują dolegliwości, a następnie ich ograniczenia lub nawet wykluczenia z jadłospisu. Niezwykle istotne jest utrzymywanie właściwych nawyków żywieniowych, które w przypadku występowania zespołu jelita drażliwego warto wdrożyć na stałe, nie tylko w trakcie ataku schorzenia. Osoba cierpiąca na zaparciową formę zespołu jelita drażliwego powinna pamiętać o odpowiednim nawadnianiu organizmu. Najlepszym rozwiązaniem jest picie dużych ilości wody, ewentualnie świeżo wyciskanych soków, bądź ziołowych naparów. Co najmniej 2 litry płynów każdego dnia sprawią, że wypróżnienie stanie się mniej bolesne, dzięki luźniejszym stolcom. Ważna jest także wielkość i częstotliwość spożywanych posiłków – najlepiej jeść posiłki niewielkie, ale regularne, po 4-5 w ciągu dnia.

Osoby, które cierpią na przewlekłe zaparcia powinny uwzględnić w swojej diecie produkty o dużej zawartości błonnika. To właśnie on wykazuje właściwości regulujące częstotliwość oddawania stolców, usprawnia perystaltykę jelit i sprawia, że kał jest luźniejszy. Istotne jest przy tym, aby błonnik był podawany stopniowo, powinniśmy uważnie obserwować reakcję organizmu na ten składnik i codziennie, systematycznie zwiększać ilość produktów spożywczych z jego zawartością. Dieta w zespole drażliwego jelita powinna być bogata w owoce. Najlepsze są te w postaci suszonej, jak śliwki czy morele, a także owoce gotowane. W postaci surowej szczególnie zalecane są bogate w błonnik pomarańcze. Należy przy tym unikać bananów, wykazujących działanie zapierające, a także warzyw wzdymających, takich jak kapusta, groch, cebula czy bób. Poleca się natomiast częste spożywanie buraczków. Najlepiej, kiedy wszystkie warzywa zostaną przyrządzone w formie gotowanej bądź duszonej. Spożywanie warzyw smażonych jest niewskazane.

Dieta osób cierpiących na zapalenie jelita drażliwego powinna być lekkostrawna. Należy unikać wszelkich dań tłustych, smalec warto zamienić na oleje roślinne, a podroby z dużą zawartością tłuszczu na chude mięso białe. Pacjenci borykający się z zaparciami powinni ograniczać również słodycze z dużą zawartością czekolady.

Użyte tagi: zaparcia, dieta, zapalenie jelita drażliwego, zespół jelita drażliwego, mojbrzuch.pl, WP

Zobacz także:

Komentuj:

Centra i gabinety | Artykuły i Poradniki | Dodaj Klinikę/Centrum/Gabinet | Reklama | Newsletter | Regulamin | Partnerzy | O nas / Kontakt

© 2012 - 2020 Aplit Wszelkie prawa zastrzeżone.