Ta witryna wykorzystuje pliki cookies by zarządzać sesją użytkownika. Cookies używane są także do monitorowania statystyk strony, oraz zarządzania reklamami.
W kazdej chwili możesz wyłączyć cookies. Wyłączenie ciasteczek może spowodować nieprawidłowe działanie witryny. Więcej w naszej polityce prywatności.

Artykuł:

Czosnek na wysoki cholesterol

Napisany przez artykuł zewnętrzny, dnia 2016-02-01 09:46:25

Do roślin o właściwościach leczniczych zalicza się czosnek. Jest to naturalny antybiotyk, którzy może okazać się panaceum na nadciśnienie i wysoki cholesterol.

Czosnek zawiera różnorodne substancje chemiczne o działaniach prozdrowotnych, najsilniejsza z nich jest allicyna. Wykazuje on działanie bakteriobójcze, przeciwgrzybicze, wspiera obniżanie wysokiego cholesterolu, reguluje poziom cukru we krwi oraz ciśnienie tętnicze.

Bogactwo składu

Czosnek jest dość kaloryczny, zawiera ok. 146 kcal w 100g. Nie stanowi to jednak problemu, gdyż zwykle jest używany w niewielkich ilościach, więc nie dostarczy jednorazowo zbyt wielu zbędnych kalorii. Warto go wprowadzić do diety, gdyż jest bogaty w pierwiastki śladowe – potas, fosfor, magnez, żelazo, cynk, mangan i miedź. Spośród witamin dostarcza znacznych ilości witaminy C oraz witaminy B1. Składnikami o właściwościach leczniczych zawartymi w czosnku poza allicyną są glikozydy siarkowe, flawonoidy, fitosterol, związki cukrowe oraz siarczki.


Na wysoki cholesterol

Czosnek zwykle stosowany jest jako przyprawa, rzadko jadany jest na surowo. Ma to swoje zalety, gdyż czosnek rozgnieciony w prasce wykazuje silne działanie przeciwzakrzepowe. Wówczas uwalniany jest enzym allinaza, pod którego wpływem powstają związki obniżające krzepliwość krwi. Czosnek zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym ze względu na swoje działanie przeciwmiażdżycowe i przyczyniające się do obniżenia wysokiego cholesterolu, zwłaszcza frakcji LDL określanej jako „zły” cholesterol[1].

Czosnek na zdrowie

Miano naturalnego antybiotyku czosnek zawdzięcza zawartości allicyny, garlicyny i skordyniny. Dzięki ich zawartości wykazuje działanie bakteriobójcze i przeciwgrzybicze. Substancje czynne zawarte w czosnku negatywnie oddziałują m.in. na bakterie Helicobacterpylori, która odpowiedzialna jest za stany zapalne, owrzodzenia żołądka oraz na bakterie Mycobacterium, która może powodować gruźlicę. Ponadto czosnek zwiększa odporność organizmu oraz działa przeciwzapalnie, stąd polecany jest w czasie przeziębień.  

Jak wykorzystać czosnek?

Czosnek w postaci surowej jest rzadko spożywany. Najczęściej stosowany jest jako przyprawa dzięki swoimi specyficznym walorom smakowo-zapachowymi. Ze względu na specyficzny zapach poleca się spożywanie czosnku wieczorem lub użycie dodatków neutralizujących ten nieprzyjemny zapach. Zalicza się do nich połączenie czosnku z natką pietruszki, mlekiem, jogurtem lub miodem.

 

[1] Jin Sook Kwak et al. Garlic powder intake and cardiovascular risk factors: a meta-analysis of randomized controlled clinical trias. Nutrition Research and Practice 2014;8(6):644-654; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4252524/

2L. Schwingshackl et al. An umbrella review of garlic intake and risk of cardiovascular disease Phytomedicine,2015, 1–7 http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0944711315003359

Użyte tagi: czosnek, zdrowie, cholesterol, czosnek na cholesterol, artykuł zewnętrzny, naturalny antybiotyk

Zobacz także:

Komentuj:

Centra i gabinety | Artykuły i Poradniki | Dodaj Klinikę/Centrum/Gabinet | Reklama | Newsletter | Regulamin | Partnerzy | O nas / Kontakt

© 2012 - 2024 Aplit Wszelkie prawa zastrzeżone.